Последен призив за спасяване на света от „климатична катастрофа“

земя

Учени настояват за спешни промени във всички области на човешкия живот. Целта е покачването на температурата на Земята да се ограничи до градус и половина. Това е последният призив, казват учените, цитирани от БиБиСи.

Ако ограничим глобалното затопляне до 1,5 градуса, в сравнение с 2 градуса, загубите от царевица, ориз и пшеница ще са по-малко, а населението на света, изложено на недостиг на вода, ще е с до 50% по-малко.

Три от стъпките, които трябва да станат факт, според учените са: емисиите от въглероден диоксид в световен мащаб да намалеят с 45% до 2030 година. 85% от електричеството на света да се доставя от възобновяеми източници до 2050 година. Употребата на въглища да се сведе до нула.

Но всичко това няма да е евтино.

Вижте още: 

-98 градуса по Целзий е най-ниската температура на Земята

„Ние вече виждаме последствията от глобалното затопляне с един градус: все по-често екстремно време, покачване на морското равнище, намаляващите арктически ледове“, обяснява Панмао Жаи, Междуправителствен панел по климата.

„Обещанията, които правителствата направиха през последните три години, не са достатъчни, за да ограничим глобалното затопляне под градус и половина след 2030 година”, обясни Джим Ский.

Бездействието би било фатално не само за икономиката на човечеството, но и за природата. Най-голямата в света система от коралови рифове може напълно да изчезне, ако глобалната температура се повиши с 2 градуса.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Ако човечеството изчезне от Земята…

Извънземни предотвратили ядрена война на Земята

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Дали животът на Земята не произхожда от Марс?

Оръжията за масово унищожение и промените в климата – най-големите заплахи за света

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

loading...

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.