Потресаващите ритуали на агхорите

 1

Агхорите са последователи на хиндуистка секта, която е на повече от 1000 години. Тези аскети обикновено са наричани садхус, което на санскрит означава „свещен човек“. Те посвещават целия си живот за постигане на мокша (освобождаване). За разлика от другите садхус, агхорите следват, меко казано, необичаен и радикален път към просвещение.

Техните методи противоречат на ортодоксалния хиндуизъм и затова агхорите се ползват с репутацията на най-страховитите сидхус в Индия. Уважението към тях е голямо. Вижте какви са практиките, спечелили им това страхопочитание.

Сегашният вид на сектата на агхорите може да бъде проследен до Баба Кинарам – аскетик, живял през XVII век и починал на 170 години според вярванията. След смъртта си Кинарам е погребан в свещения град Варанаси, а храмът, който е построен в негова чест, е най-свещеното място за агхорите.

Агхорите почитат Шива и Махакала като богове на разрушението и Шакти и Кали като богини на смъртта. Представителите на сектата обикновено прекарват времето си в близост до земи, предназначени за кремации във Варанаси, както и студените хималайски пещери, бенгалските джунгли и пустините на Гуджарат.

2

В ръката на Шива е една от главите на Брахма

Според вярванията на агхорите освобождаването се постига чрез практики, които са считани за табу в ортодоксалния хиндуизъм. Ако бъдат практикувани правилно, тези ритуали спомагат за по-бързото духовно възвишаване. Методите на агхорите определено не са за хора със слаби сърца, а тези, които не успеят да ги изпълнят правилно, рискуват да се обвържат още по-тясно с колелото на съществуването.

Един от най-често практикуваните ритуали е канибализмът. Трябва да се отбележи, че агхорите не убиват умишлено хора, за да изядат плътта им, а всъщност ядат трупове на вече починали. Плътта обикновено се яде сурова, но има и случаи, в които се пече на огън.

Агхорите вярват, че различията са заблуди и препятствия по пътя към духовното развитие. Те не виждат разлика между добро и лошо, нито пък между човешка и животинска плът. Консумацията на човешки трупове служи като потвърждение на техните вярвания. Също така, агхорите консумират урина и изпражнения. Вероятно, тези практики помагат за убиването на егото и отнемане на човешката представа за красота.

Агхорите отбягват и дрехите. Най-често ходят наметнати с парче плат, но понякога и чисто голи. Този акт има за цел да им позволи да преодолеят чувството си за срам. Трябва да им помогне да се отрекат от материалния свят и привързаността към материалните вещи.

Нещо повече, агхорите мажат телата си с пепел от  кремирани човешки тела. Това се извършва в чест на Шива и се смята, че ги защитава от заболявания.

Агхорите обръщат и голямо внимание на човешките черепи. Черепът, или капала, е главният знак на сектата и щом някой човек постъпи сред тях, той трябва да отиде да търси череп, който след това ще бъде използван като купа в пиршествата. От тези купи агхорите хранят и кучета и крави.

Според една легенда Шива отрязъл една от главите на Брахма и след това трябвало да броди из обществото, носейки главата със себе си. Точно затова, в опит да имитират Шива, агхорите носят със себе си човешки черепи.

В сектата има и вярване, че след смъртта на човек жизнената му сила се събира на върха на черепа. Агхорите вярват, че използването на определени мантри и приношения (особено алкохол), им позволява да призоват духа на починалия и да получат контрол над него.

Ритуалните практики на агхорите определено са изключително странни и със сигурност биха били отхвърлени от повечето хиндуисти. Но сектантите възприемат действията си като по-бърз начин за постигане на мокша. Вероятно е излишно да се казва, че този житейски път не може да бъде следван от всеки.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

ИНДИЕЦ ЖИВЕЕ С ВДИГНАТА РЪКА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 38 ГОДИНИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.