Правилата на живот на Рей Бредбъри

рей бредбъри

Култовият писател- фантаст Рей Бредбъри е написал 25 романа и повести, създал е около 300 разказа, 21 пиеси и 28 сценарии за филми. Всяка творба на Бредбъри е ентусиазъм и невероятна способност да предвижда бъдещето между редовете. Но на рождения ден на великия фантаст, ние искаме да припомним не книгите му, а три прости правила, които е следвал през целия си живот Рей.

Правило №1 – развивайте се във всяка ситуация

Бредбъри не е имал много шансове да се изучи за да се превърне в истинска легенда на световната литература. Семейството му е бедствало и като дете, Рей е трябвало да се сблъсква с много лишения. На училищния бал момчето отива с прекроения костюм на починалия си чичо, а след училище не постъпва в колеж, защото семейството му няма средства.

Поради бедността Рей започва работа рано – продава вестници и в същото време се пристрастява към комиксите. Често бъдещият фантаст няма достатъчно пари, за да си купи новата версия на любимите си истории, и той започва сам да ги довършва, и така несъзнателно, с всеки изминал ден усъвършенства литературните си умения.

Правило номер две – винаги четете много

Любовта към четенето му отваря един нов свят. Местната библиотека заменя за него университета заедно с книгите, които чете на един дъх всеки ден. Въпреки невъзможността да постъпи в колеж, на 20 Рей напълно е изучил американската и европейската литература и история, перфектно усъвършенства своите умения за писане и дори открива свой собствен стил.

На 22 Бредбъри си създава навика да публикува поне дузина истории за година и никога не спира. Даже бъдещата си съпруга Маги Маклър, среща не някъде другаде, а в една от книжарниците в Лос Анджелис.

Правило номер 3 – винаги дръжте на думата си

Като дете, семейството на писателя пътува из почти цялата страна, родителите на Бредбъри се борят да си намерят работа и затова много от времето им преминава в преместване от един щат в друг.

По пътя Рей вижда много автомобилни катастрофи, картината дотолкова впечатлява момчето, че то си обещава – никога да не сяда зад волана. Разбира се, изпълнява обещанието си.

Бредбъри също така казва много пъти, че той не се доверява на компютъра и интернет, и няма да ги допусне в живота си. Като доказателство – всичките си творби писателят е написал на любимата са пишеща машина, а те са повече от 300.

Между другото, когато вече е доста възрастен, всяка сутрин Бредбъри започва да работи върху ръкописа на следващата си история, считайки, че новата творба ще удължи живота му.

Цитати

Всички момичета, с които се срещнах в младежките си години, бяха библиотекарки.

Morkadis

Можете да затворите книгата и да й кажете: „. Изчакай“. Вие сте и господар. Но кой ще ви измъкне от острите нокти, които се впиват във вас, когато включите телевизора? Те ви стискат и ви оформят както си пожелаят.

Има престъпления по-лоши от изгаряне на книги. Например – да не ги четат.

Животът на Земята е създаден за това, за да станем свидетели и да се наслаждаваме на спектакъла. Ето защо ние сме тук. И ако не ви харесва пиесата – вървете по дяволите!

Отворете очите си широко, живейте така жадно, сякаш след десет секунди ще умрете. Опитайте се да видите света. Той е по- красив от всяка мечта, създадена в завода и платена с пари. Не питайте за гаранции, не търсете почивка – няма такова животно.

Вие не може да живее като дете, което чака – не дочаква Коледа с подаръци под елхата. Цял живот се събуждам и си казвам: Няма да дочакам именно този ден.

За да оцелеете трябва да престанете да се опитвате да разберете какъв е смисъла на живота. Самият живот е отговор.

Не мисля за смъртта, защото аз някак си винаги ще съм тук. Този шкаф с моите филми и рафтове с моите книги ме убеждават, че поне стотина или повече години са ми останали.

Смъртта – това е форма на разплата с Космоса за прекрасния лукс да бъдеш жив.

Ние имаме едно задължение – да бъдем щастливи.

инфо: drugitenovini.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.