Празнуваме Зимния Кръстовден. Тази нощ се сбъдват всички молитви!

pixabay.com

Ден преди Богоявление, на 5 януари, отбелязваме Зимния Кръстовден, който се нарича още Попова Коледа, Кръстци и Водокръщи. Това е последният ден от Мръсните дни, започнали след Коледа – 25 декември.

Днес християните се подготвят за големия празник – Йордановден, който предстои утре. В църквата се отслужват ритуали със светена вода, в която се потапя кръст. След това с кръста се обикаля по домовете.

Вярва се, че с този акт се гони злото и болестите от домовете на хората. В знак на благодарност стопаните трябва да поставят паричка в менчето на свещеника.

Вярва се, че на Зимния Кръстовден всички зли сили като караконджули, вещици, вампири, таласъми, които се появяват след Коледа, вече са прогонени.

Когато ръси по къщите, попът оставя и по малко бяла и червена вълна, с която се правят мартенички на 1 март. Народът вярва, че ако на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна.

Казва се, че в нощта на 5 януари се сбъдват всички желания. В деня срещу Йордановден небето се отваря и Бог чува всички наши молитви, но изпълнява мечтите само на праведните.

Вярва се още, че на Зимния Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се прочистят, преди водата да бъде кръстена на 6 януари.

Ако пък вечерта на 5 януари звездите са ярки, ще се народят хубави агънца през годината според народните поверия.

Трапезата на Попова Коледа е постна. На масата се слагат боб, зеле, сарми, плодове. На някои места в страната, както на Коледа, се прави обредна пита с пара.

Празникът се нарича и Водокръщи, защото на този ден се прави воден обред, както на Йордановден и Ивановден. В Родопите смятат, че на този ден ветровете се бият помежду си.

На днешния ден имен ден празнуват Кръстьо, Кътьо, Кръстенa, Кристина, Кръстина, Кънчо, Кръстан.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

В пещера Леденика се сбъдват желания

4 магически места в България, които сбъдват желания

Старо поверие, според което желанията се сбъдват

10 народни поверия, които се сбъдват. Какво ще се случи, ако…

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.