Предстои първият звездопад за 2020-а! Намислете си желание!

В нощта на 3-и срещу 4-и януари настъпва пикът на метеорния поток квадрантиди. Квадрантидите са активни от 28-и декември до 12-и януари. Повечето известни метеорни потоци имат известен „родител“, откъдето носят името си. Дълго време учените не могли да открият тялото, от което идва този метеорен поток. Квадрантидите носят името си от вече несъщестуващото съзвездие „Квадрант“, сега част от съзвездието „Воловар“.

През 2003 година астрономите открили астероидно тяло, явяващо се отправна точка на съществуването на потока, което получило обозначението (196256) 2003 EH1.

Квадрантидите обикновено са мощен метеорен поток, сравним с Персеидите и Джеминидите. Могат да се наблюдават до 120 бързи, ярки метеора на час, видими по цялото небе. Възрастта на метеорния поток е около 500 години, но първите му наблюдения са проведени през 1825 г.

Кулминацията на Квадрантидите е кратка в сравнение с тази на други известни метеоритни потоци и затова се прогнозира по-трудно.

Условията за наблюдения на небесния спектакъл ще са добри, тъй като на много места над страната небето ще е безоблачно, а през следващите няколко дни Луната ще залязва малко след полунощ. Препоръчително е да отиде на място, което е отдалечено от градските светлини, за да сте сигурни, че максимално ще можете да се насладите на гледката.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Ако твоето желание не се изпълнява, значи то още не е платено

Как да сбъднете желание с чаша вода

Имате желание, което искате да се изпълни? Направете този ритуал!

Вълшебната минута, в която да си намислите желание

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.