Прогноза за бъдещето на Карл Сейгън разбуни духовете в интернет

3
През 1995 г. любимият на всички астрофизик и популяризатор на науката Карл Сейгън публикува книга, наречена „Свят, населен с демони“, който предупреждава за опасностите от псевдонауката и научната неграмотност и окуражава читателите да развиват критичното и скептичното си мислене, пише obekti.bg.

Всичко това е нещо съвсем очаквано от един учен със социално съзнание, но един конкретен параграф взриви Twitter тази седмица, и не е трудно да се види защо.
По някакъв начин (например, с машина на времето) Сейгън е успял да предвиди съвременното състояние на нещата – и той е смущаващо точен.

Прогнозата му е, че хората, отчаяни от безсилието си да въздействат върху политиката, която касае всички сфери от живота им, с отслабено критично мислене ще се обръщат все повече към суеверията и псевдонауката, неспособни да направят разлика между това, което те кара да се чувстваш добре и това, което е вярно. Фалшивите новини вече не ви изненадват, нали?

Ето какво гласи откъсът:

Науката е нещо повече от натрупани знания. Тя е начин на мислене. Имам лошо предчувствие за тази Америка, в която ще живеят моите деца и внуци – когато Съединените щати ще бъдат икономика от услуги и информация; когато почти всички ключови производства ще са преместени в други страни; когато огромната технологична мощ ще бъде концентрирана в ръцете на малцина и нито един представител на обществените интереси няма да може дори да се докосне до проблемите; когато хората ще са загубили способността да контролират съдбата си и да задават на управляващите осведомени въпроси; когато всеки ще е сграбчил своя кристал и нервно ще прелиства хороскопа си; когато – лишени от критичното си мислене и неспособни да правим разлика между истината и това, което ни кара да се чувстваме добре – ще се плъзнем, почти без да забележим, назад към суеверията и тъмнината.“ (Текстът е от книгата „Свят, населен с демони“ (Науката като свещ в мрака) 1995 г.; превод: Маргарит Дамянов, ИК Бард 2009 г.)

И така, знаел ли е Сейгън нещо повече за обществото през 1995, което точно да може да предвиди какъв ще е животът след едно-две поколения или ние сме склонни да виждаме твърде много в него? Странното е, че начинът, по който тълкуваме този тип предвиждане има много общо с начина, по който тълкуваме хороскопите – една от най-честите мишени на Сейгън.

Хороскопите нямат нищо общо с реалността, но много общо с факта, че хората виждат това, което искат да видят. Въпреки че можем да бъдем песимистични за бъдещето на обществото като цяло, хората обикновено са доста оптимистични за собствените си индивидуални планове за бъдещето. Това е еволюционна тактика за оцеляване – нещо, от което хороскопите директно се възползват. Те ни карат да се чувстваме добре. Затова обръщаме внимание само нещата, които съвпадат и игнорираме всички несъвпадения.

Но подобно нещо се случва и когато попаднем на плашещо точно предвиждане за бъдещето. Част от когнитивното изкривяване, което всички хора споделяме, е че ни привличат детайли, които потвърждават съществуващите ни убеждения. Както посочва Мат Новак от Gizmodo,“точността“ на предсказанията за бъдещето са често нещо като теста с петната на Роршах. Тълкуването говори много повече за този, който го прави, отколкото за написаното.

И въпреки това, трябва да отдадем дължимото на Сейгън за таза мрачна, но доста прозорлива прогноза за началото на 2017 г. Нека все пак да се надяваме, че не сме загубили силите да изплуваме от тези мътни води.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.