Програмата на ЦРУ за контрол на човешкото съзнание

цру

На 13 април 1953 г. директорът на ЦРУ – Алън Дълес, дава началото на един строго секретен проект, който остава в историята като един от най-известните опити да се прикрие незаконна програма за експериментиране върху хора.

Проектът получава името „МК-УЛТРА“,

но по него се работи и под кодовото име „МКНАОМИ“ и „МКДЕЛТА“.

Основната цел, с която е дадено начало на проекта, е да се открие на серум за контрол на съзнанието, който да бъде използван върху съветски шпиони и военнопленници по време на Студената война.

Заради строгата секретност на проекта експериментите, включени в него, са провеждани в различни градове, болници и университети.

Идеята за „серум за контрол на съзнанието“ бързо се превръща в „наркотици за контрол на съзнанието“. Тъй като по това време се разпространяват слухове, че руснаците, китайците и севернокорейците вече развиват различни методи за контрол на съзнанието, от ЦРУ се чувстват притиснати да открият метод, който да бъде прилаган в полза на САЩ.

Така учените към „МК-УЛТРА“ започват да експериментират върху хора

с пълната подкрепата и закрила на ЦРУ. Повечето експерименти представлявали наблюдение на ефекта на различни наркотици върху човешкото съзнание. Документ от 1955 г., един от малкото неунищожени доказателства за проекта, съдържа лист със всички наркотици и вещества, давани на тестовите обекти.

Най-използвани сред тях са ЛСД, Тетрахидроканабинол и синтетичното силно психоактивно вещество “BZ”. В някои от експериментите на обектите са давани повече от едно вещества, които си взаимодействат или противодействат, а след това са регистрирани резултатите.

Психоактивните вещества не са единствения метод, който се използва

Върху участниците в експеримента е прилагана хипноза, с цел извличане на страховете им, и е тестван ефекта на хипнозата върху резултатите на полиграфа. Използвани са методи за изолиране от влиянията на околната среда под въздействие на наркотици, както и електрошокова терапия и парализа.

Някои от обектите на изследване били студенти, които си плащали, за да опитат нова дрога. Други били наркозависими, примамени с обещания за още наркотици, но трети, както ги определя бивш агент на ЦРУ, били „хора, които не могат да се противопоставят“, като проститутки, затворници, душевно болни хора и наркомани.

Само в един от експериментите на душевно болен пациент в Кентъки е давана доза ЛСД в продължение на 174 последователни дни.

Неволни участници се оказват и служители на ЦРУ

Morkadis

Д-р Сидни Готлиб, главният химик по проект „МК-УЛТРА“, решава, че иска да разшири обхвата на изследването и започва да дава на служителите на ЦРУ ЛСД в „нормални“ условия без предупреждение.

Това негово проучване продължава с години, докато учения д-р Франк Олсън не заболява от тежка депресия вследствие на употребата на наркотици и скача от 13 етаж на сграда.

Страничните ефекти върху изследваните обекти са големи

Както доброволните участници, така и неволните, често страдали от депресия, амнезия, затваряне в себе си, объркване, дезориентация, болки, безсъние и различни форми на шизофрения.

Резултатите и въздействията върху тестовите обекти не са лекувани и за тях не е съобщено на властите. След като експериментите са осъществени върху хора,  очевидно ЦРУ е нарушило Нюрнбергския кодекс, който е точно срещу експериментирането върху хора и към който САЩ също се присъединява след Втората световна война.

Точно поради тази причина през 1973 г. директорът на ЦРУ – Ричард Хелмс, поръчва всички документи по проекта да бъдат унищожени.

През 1977 г. Акта за свобода на информацията прави публични 20 000 документа,

въпреки че от ЦРУ дълго време отричат, че такъв проект изобщо е съществувал.

След публикуването на документите от правителството потвърждават, че такива експерименти наистина са правени и проектът е съществувал.

Много от участниците в експериментите повдигат обвинения срещу ЦРУ и започват дълги съдебни процеси в търсене на правата си, но поради липсата на много доказателства, малко от тях са успешни.

От ЦРУ твърдят, че експериментите са приключили окончателно през 1973 г., но поради липсата на много информация около проекта се появяват редица конспиративни теории, че той може да продължава и до днес.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

ЦРУ е използвало екстрасенси в разследването на самолета от Локърби

Бивши агенти разбулиха мръсните тайни на ЦРУ

Хитлер и наркотиците в Третия райх

Разговор с бивш служител на ЦРУ относно Зона 51 и извънземните

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.