Прозявката е два пъти по-заразителна при жените

прозявка

Прозявките са два пъти “по-заразителни” за жените, отколкото за мъжете, доказва проучване, цитирано от The Telegraph.

Откритието може да се обясни с факта, че жените проявяват повече съчувствие, посочват изследователите.

Все повече доказателства предполагат, че “пренасянето” на прозявката е тясно свързано с емпатията – способността да се поставиш на мястото на другите и да разбереш чувствата им. Дори при животни като маймуните прозявките могат да бъдат заразителни. Една единствена прозявка е в състояние да предизвика епидемия от прозявки около себе си. Проучване доказва, че и при маймуните женските по-лесно от мъжките прихващат прозявка.

След като са наблюдавали 1461 пристъпа на прозявки във всекидневни ситуации за период от пет години, изследователите са установили, че жените “прихващат” прозявка приблизително два пъти по-лесно в сравнение с мъжете. Участниците в проучването не са знаели, че ги наблюдават. Оказало се още, че предаването на прозявка е по-рядко при познати, отколкото при приятели и роднини.
Учените, ръководени от д-р Елизабета Палаги от Университета в Пиза, Италия, пишат в журнала на Кралското общество Open Science:

“Напълно новото откритие на това изследване е, че при естествени условия извадка от жени от нашето население прихващаха прозявки значително по-често от мъжете.”

Предишни експерименти доказват, че заразяването с прозявка по никакъв начин не е универсално явление. При лабораторни условия между 40 и 60 процента от изследваните индивиди никога не са се “инфектирали” от други прозяващи се хора.

инфо: obekti.bg

Вижте още: 

10 КОДА НА ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.