Простичкото правило 90/10, което оказва влияние върху целия ни живот

щастие

Малка част от нещата в живота ни зависят от случайността. В повечето случаи ние решаваме как да протече денят ни или поне така смята писателят Стивън Кови – създателят на простичкия принцип 90/10, посочва сайтът BrightSide.

Какво представлява правилото 90/10?

Ние не можем да контролираме едва 10 процента от събитията в живота ни. Не можем да попречим на устройство да се счупи или на полета да се забави. Въпреки това можем да контролираме реакцията ни спрямо тези неща. 90% от събитията са резултат от това, което правим, докато сме стресирани.

Представете си следната ситуация

Работен ден е. Сутринта цялото семейство закусва заедно. Дъщеря ви случайно разлива кафе върху ризата ви. Скачате от стола и започвате да й викате. След това крещите и на съпругата си, защото е сложила чашата твърде близо до ръба на масата. Втурвате се към спалнята, за да се преоблечете. Когато се връщате заварвате дъщеря си да плаче. Тя нито е изяла закуската си, нито се е приготвила за училище.

В резултат на това тя изпуска автобуса за училище. Съпругата ви бърза за работа. Затова вие сте принуден да закарате дъщеря си на училище. Закъснявате за работа, затова карате бързо. В един момент осъзнавате, че сте забравили важни документи вкъщи. Денят започва ужасно и продължава по същия начин. Нямате търпение да приключи.

Вечерта се прибирате вкъщи, поздравявате дъщеря си и съпругата си. И двете са в лошо настроение – има напрежение помежду ви.

Защо имахте лош ден?

А) Защото дъщеря ви разля кафето ви;

Б) Защото дъщеря ви изпусна автобуса и вие трябваше да я закарате на училище;

В) Защото имаше задръстване и вие закъсняхте за работа;

Г) Защото реагирахте грешно на ситуацията.

Правилният отговор е „Г“ – денят беше ужасен и за вас, и за семейството ви заради вашата реакция. Нямаше как да избегнете разлятото кафе, но можехте да контролирате емоциите си.

А всичко можеше да бъде по-различно

Кафето се разлива върху вас. Дъщеря ви тръгва да плаче, но в този момент със спокоен тон вие й казвате: „Няма проблеми, следващият път бъди по-внимателна“. Отивате в спалнята, преобличате се и взимате всичките си вещи за работа. Връщате се в кухнята и виждате през прозореца как дъщеря ви ви маха преди да се качи на автобуса за училище. Разделяте се със съпругата си, отивате на работа, дори пристигате 5 минути по-рано.

Два различни сценария, които започват от едно и също събитие. Тайната е във вашата реакция към събитията от живота ви. Разбира се, можете да продължавате да обвинявате другите за несполуки си и да се оплаквате, но дали това ще ви помогне?

Научете се да реагирате правилно, за да не съжалявате за пропилените дни

Ако някой иска да ви изпревари на пътя, оставете го да мине. Какво значение има дали ще пристигнете на работа няколко секунди по-късно? Припомнете си правилото 90/10 и не се тревожете.

Самолетът ви закъснява и плановете ви се провалят. Не се карайте на летищния персонал, вината не е тяхна. Оползотворете времето си – прочетете книга или опознайте останалите пътници.

Няма да съжалявате, ако решите да приложите принципа 90/10. Напротив, ще останете изненадани от резултатите.

инфо: manager.bg

Вижте още:

“Правилото на 72 часа“ или как можете да сбъднете мечтата си

5 психологически трика, които побеждават мрачното настроение

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

21 предизвикателства за 21 дни

Бъдете отговорни за мислите си! Те се превръщат в реалност

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.