Противостоянието на Марс ще се вижда най-добре на 14 октомври

Противостоянието на Марс, при което планетата ще се окаже на една линия със Слънцето и Земята, ще бъде най-удобно за наблюдение от 32 години насам и ще се случи на 14 октомври, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

Това става ясно от съобщение за медиите на Московския планетариум. „Цялата нощ над южния хоризонт ще сияе ярка червеникава звезда – това е планетата Марс. На 14 октомври в 02:00 часа българско време това небесно тяло ще се намира на 62,6 милиона километра от Земята и ще встъпи в противостояние със Слънцето“, информира планетариумът. При последния подобен феномен, протекъл на 27 юли 2018 година, Марс се намираше прекалено близко до хоризонта и условията за наблюдение не бяха добри.

Тази година Червената планета ще бъде на 4 милиона километра по-отдалечена от Земята. При това есенните нощи са по-дълги от летните, което прави условията още по-благоприятни. В рамките на астрономическото явление трите небесни тела се подреждат в една линия, като Земята е по средата, а Марс противостои на Слънцето. Наблюдава се на всеки две години.

източник: novini.bg

Вижте още:

Мисия с хора до Марс: техническа възможност има, но перспективите са далечни

Ядрена атака унищожила марсианската цивилизация?

Една мистериозна, обречена на смърт дама ви чака на… Марс

Похарчихме милиарди, за да отговорим на един прост въпрос: има ли живот на Марс?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.