Психични разстройства на съвременните хора, за които дори не сте знаели, че съществуват (част 1)

Знаете ли, че почти всеки пети човек на планетата има психично разстройство? Самите пациенти не винаги подозират, че нещо не е наред в главата им…

Нека поговорим за най-често срещаните психични разстройства, които се наблюдават при съвременните хора. Проверете, може би ще познаете сред тях ваши приятели, а може би дори и себе си.

Патологична лъжа

Патологичната лъжа е склонността на човек съзнателно да предоставя невярна информация, да пренаписва факти и да си измисля истории. Обикновено този симптом се дължи на желанието на човек да привлече вниманието на околните. Любопитното е, че някои пациенти с това разстройство наистина вярват на това, което казват.

През 2005 г. учените успяха да намерят доказателства, че мозъкът на обикновен човек е много различен от мозъка на патологичен лъжец. В последния обемът на сивото вещество в префронталната кора се намалява с 14,2%, а обемът на бялото вещество се увеличава с 22%.

Тайджин Киофушо

Синдромът на Тайджин Киофушо, както може би се досещате по името му, е открит за първи път в Япония. Буквалният му превод е „страх от междуличностни отношения“.

Хората с този синдром изпитват силен страх неволно да не обидят другите и да не развалят положителното им настроение и комфорт. При този случай пациентите се страхуват да развалят настроението на другите, дори с външния си вид, като например – прекомерно изпотяване, зачервяване на лицето, заекване и т.н.

Пациентите с този синдром обикновено избягват социалната активност и ако трябва да общуват с други хора, усещат сърцебиене, панически атаки, задух и треперене. Разликата между тях и социофобите е, че последните се страхуват да опозорят себе си, докато хората с разстройство на Тайджин Киофушо са притеснени, за да не навредят на другите.

Симптомът на откритите мисли

Симптомът на откритите мисли най-често се наблюдава при пациенти с психични разстройства като шизофрения или синдром на Кандински-Клерамбо. Характеризира се с увереността на пациентите, че техните мисли се предават на други хора или на един конкретен човек.

При леки форми този симптом периодично предизвиква съмненията на пациента, че мислите му са скрити от другите. Ако се проявява непрекъснато, способността на индивида да взаимодейства с обществото намалява и поведението му се променя. Тежките форми на симптома на отворените мисли се приписват на шизофрения.

Morkadis

Именно наличието на този симптом при пациента обикновено помага на лекарите да разграничат шизофренията от други психични заболявания.

Индуцирано делириумно разстройство

Индуцираният делириум или, както се нарича, синдром на двойното безумие, се характеризира с това, че заблудата е разделена между двама или повече хора с близки емоционални връзки. В същото време пациентите „разпределят“ следните роли помежду си: „делириум индуктор“ – истински психично болен, който е източникът на делириума и „получател на заблудата“ – човек, който я възприема обикновено под влияние на авторитета на индуктора.

Лечението на това психично разстройство е доста просто – индукторът и реципиентът се разделят и прекъсват всякакви връзки между тях.

Комплекс Отело

Комплексът Отело е една от разновидностите на сексуалните комплекси, която се проявява в патологична, неоснователна ревност, често достигаща делириум. Обикновено се появява под въздействието на алкохол.

Мъж с комплекса Отело се паникьосва да не загуби любимата си. Но още повече го плаши, че момичето ще му изневери и тогава всички приятели и познати ще го подиграват. Почти невъзможно е да се убеди такъв човек, че партньорът му е верен, защото ревността му се основава само на собствените му измислени подозрения.

Дисморфофобия

Дисморфофобия често води до самоубийство. Обикновено се среща при юноши и се характеризира с отхвърляне на собственото им тяло или на някои от неговите части.

Най-честата локализация на „дефектите“ са кожа (73%), коса (56%), нос (37%), тегло (22%). И, кой би си помислил, от това разстройство страдат не само хора с излишни килограми, но дори и професионални спортисти! Сред тях доста често се среща така наречената мускулна дисморфобия – състояние, при което човек мисли, че тялото му не е достатъчно мускулно.

Пациент с дисморфия постоянно се оглежда в огледалото, търси несъвършенства, много се притеснява от пропусната тренировка. Освен това той е готов да приема различни стероиди и опасни лекарства, за да ускори растежа на мускулите и да направи тялото „перфектно“.

Синдром на чуждестранния акцент

Синдромът на чужд акцент е рядко медицинско състояние, при което пациентите изведнъж започват да говорят с чужд, често непознат акцент. Това разстройство обикновено се появява поради удар или травма на мозъка.

За непрофесионално ухо, хората с този синдром звучат така, сякаш говорят родния си език, но с различен акцент.
Това отклонение практически не е проучено, поради което няма методи за лечение на нарушения на речта. През 2012 г. певецът Джордж Майкъл споделя, че излизайки от кома, известно време имал акцент от Западна Англия. Скоро акцентът изчезнал сам.

И това не са всички регистрирани психични разстройства, които крият риск за здравето на човека. Затова е много важно да се следи не само физическото, но и състоянието на ума.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

8 знака, че страдате от номофобия

Все повече хора страдат от черофобия – страх от щастието

Една малко позната фобия: апейрофобия – страх от вечността

Интересни факти за тялото, които може би не знаете

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Stefka Gorgorova 4 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.