Пътеводител в първия ден на есента

pixabay.com

На 23 септември всяка година в двете полукълба на Земята се наблюдава интересно явление – дневната светлина е в еднакво количество. Наричаме явлението равноденствие. Тогава Слънцето и Екваторът застават в една линия.

За хората, които живеят в Северното полукълбо, това е първият есенен ден, а за тези, които населяват земите на юг от Екватора, започва пролетта. За нас на север денят ще продължи да намалява до декември, когато ще настъпи зимното слънцестоене и денят ще започне отново да нараства.

Защо съществува равноденствието?

Равноденствието, сезоните и всички подобни промени, които наблюдаваме, са предизвикани от това, че Земята се върти около оста, която е наклонена спрямо орбитата на нашата планета. Наклонът е причина през половината година Северният полюс да сочи в посока към Слънцето, а през другата половина това се случва с Южния. Затова наблюдаваме сезоните.

Денят на равноденствието ли е първи ден на есента?

Отговорът на този въпрос зависи от това дали се дава от метеорологична или от астрономическа гледна точка.

Според метеорологичните представи лятото обхваща трите най-топли месеца в годината. Зимата се определя от трите най-студени, а пролетта и есента са преходните между тях. Пролетта от метеорологична гледна точка включва месеците март, април и май, а лятото е отредено за юни, юли и август.

Според метеорологията есента обхваща септември, октомври и ноември, а зимата – декември, януари и февруари.

От астрономическо гледище началото на есента настъпва, когато в Южното полукълбо светлината стане повече, отколкото в Северното. В този ден настъпва явлението, наречено есенно равноденствие.

Денят и нощта на 23 септември наистина ли са абсолютно равни?

Терминът есенно равноденствие няма нужда от специално обяснение. Буквално значи равна нощ. В деня на равноденствие на всички места по Земята ще има почти равно поделени часове ден и нощ.

Денят обаче няма да е в абсолютно същите стойности като на нощта. На този ден в Аляска примерно денят ще бъде с 11 минути повече от половината часове на денонощието; в София ще добави 8 минути и 33 секунди. Тази и други разлики се дължат на начина на пречупване на светлина на Слънцето при навлизане в земната атмосфера в различните географски ширини.

Дневната светлина е малко по-голяма като количество заради начина ни на измерване на продължителността на деня: от първия лъч на Слънцето над хоризонта, до последния проблясък на небесното светило, преди да се скрие под хоризонта вечер. Тъй като трябва някакво време, за издигането и скриването на слънчевия диск, се получава тази разлика от няколко минути.

Кога листата на дърветата започват да пожълтяват?

Morkadis

Когато дните започнат да стават по-кратки, дърветата дават сигнал на листата да произвеждат по-малко хлорофил и те започват да избледняват. Това се отнася до широколистните видове. Промяната в багрите зависи повече от дневното количество светлина, а не от температурите и затова не се променя през годините.

Температурите и други атмосферни условия влияят само на наситеността на багрите през есента и на това колко дълго ще се задържат на дърветата.

Сушата също влияе на скоростта на оцветяване в кафяво.

Съществува ли равноденствието като явление и на други планети от Слънчевата система?

Отговорът е категоричен, има. Всички планети около нашето Слънце се въртят около ос под наклон, което значи, че познават сезонността. Някои планети са съвсем малко наклонени, примерно Меркурий; други копират Земята, а Уран е най-силно наклонен. Сатурн например е наклонен на 27 градуса и при него равноденствието е явление, което се среща много по-рядко, през 15 години.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Какви стайни температури поддържат в различните страни през зимата

10 чара на есента

Притча за есента

Изберете си един от снежните човеци и вижте какво ви очаква до края на зимата!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.