Пътешествие до забравените кладенци на Индия

Чували ли сте за т.нар. пушкарани – многовековни структури, състоящи се от дълбоки кладенци, които могат да бъдат достигнати чрез изключително дълги, многоетажни и красиви стълбища?

Идеята за тези кладенци се зарежда между 2. и 4. век. Хората по това време са имали нужда от постоянен достъп до вода, тъй като са живеели в особено тежка климатична зона – по-голямата част от годината е била изключително гореща и суха, след което са следвали седмици на силни дъждове и ветрове. Кладенците са били ползвани на практика за всичко – питейна вода, къпане, напояване и т.н. До 11. век конструкцията им еволюира и те се превръщат в истински инженерни подвизи.

За съжаление днес те се разпадат бавно, но сигурно под натиска на времевите условия. Но много фотографи са твърдо решени да запазят спомена за тези невероятни произведения на древните жители на Индия посредством невероятните си снимки. Насладете им се!

Кладенецът Чанд Баори, Джайпур, Индия

1

Дълбок е близо 30 метра. Това го прави един от най-дълбоките и големи кладенци в Индия

2

Кладенецт Тоор Джи Ки Бавари в Джодпур

3

Кладенец край Хампи

4

Кладенец на храмовия комплекс Ченакесава, Белур

5

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.