Разбулиха вековната мистерия с кървавочервените Димящи хълмове

Снимка: pochivkablitz.bg

Димящите хълмове са странен природен феномен, който озадачава изследователите от векове. Разноцветното огнено чудо официално е регистрирани в началото на 19-и век от ирландския изследовател капитан Робърт МакКлюр.

Той претърсвал Северния ледовит океан в издирване на водача на експедиция Джон Франклин, който изчезнал докато картографирал Северозападния морски път на Канада.

Когато видял дима от горящите скали, капитанът наредил на екипажа си да ги разгледа, в случай, че това е сигнал от изгубения изследовател. Когато стигнали до хълмовете, до които по никакъв начин не може да се стигне по суша, там нямало никакви признаци на живот.

Снимка: pochivkablitz.bg

Изследователите решили, че причината тези хълмове да горят, е вулканична дейност. Може, обаче, да има и друго обяснение, пише „Атлас Обскура“.

Векове наред скалите са горели заради подземни газови шисти в района, които са богати на сяра и кафяви въглища. Това е причината камъните внезапно да се възпламеняват, когато хълмовете ерозират и газовете влизат в контакт с кислород.

Снимка: pochivkablitz.bg

С времето серният диоксид, получен при горенето, променил киселинносто на района до такава степен, че го превърнал в различна от заобикалящата го среда екосистема. А по принцип тъмната на цвят скала е „изпечена“ и избелена от горещината и по този начин скалите са се оцветили с ивици червено и оранжево.

Смята се, че заради този странен феномен тези арктически хълмове са горели с гъсти кълба дим векове наред преди европейските експедиции. Коренните жители дълго време са идвали тук, за да добиват въглища. Най-близкото селище – Полатук, се намира на 105 км на изток. На езика на инуитите това означава „място със сажди“ или „място с въглища“.

Снимка: pochivkablitz.bg

Димящите хълмове (Smoking hills) се намират на източния бряг на нос Батърст, който е разположен на няколко километра южно от море Бофорт. До тях не водят никакви пътища, затова до тхя може да се стигне само с хидроплан, хеликоптер или лодка.

Скалите получили името си от изследователя Джон Франклин, който бил първият европеец, който ги видял. Това станало по време на неговата експедиция през 1826 г., а след това той изчезнал. Според историите, които се разказват, МакКлюр, който издирвал Франклин, занесъл парче димяща скала на борда на кораба и то прогорило дупка в дървената палуба.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Morkadis

Най-голямата нерешена мистерия в САЩ

В този град живеят най-много близнаци. Причината е мистерия

Мистерията с линиите Наска продължава да се разраства

Мистерия се крие във всеки атом във Вселената

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.