Разкрита бе огромна мистерия от древността – загадката на издължените черепи в Бавария

черепи

Международна група учени изясни произхода на издължените черепи, открити в Централна Европа. Възрастта на тези странни останки е почти 1 500 години. Според резултатите от изследването, публикувано в списанието  Proceedings of the National Academy of Sciences, те са принадлежали на жени, които са мигрирали на територията на Бавария и са практикували черепна деформация.

През IV-VII век в Европа протича Великото преселение на народите – многочислена миграция на хора, търсещи по-благоприятни условия за живот след рязкото захлаждане, града и нападенията на хуните. Така през пети век от нашата ера на Британските острови са дошли древногермански племена (англи и сакси).

По това време са започнали да се формират баварските племена, съставени от латинизирани народи от границите на разпападащата се Римска империя и преселци от северен Дунав. Сред археологическите находки на територията на Бавария са открити скелети с изкуствено деформирани и силно издължени черепи.

Черепната деформация в епохата на късната античност и ранното средновековие в Европа е била популярна у хуните, дошли в Европа от Азия. През II век тези процедури са били практикувани от народи, преживяващи на територията на Румъния. Продълговатият череп е бил признак за красота и висок статус.
В източна Европа деформираните черепи са принадлежали както на мъже, така и на жени, макар че в Бавария те са били предимно на жени. Учените предполагат, че техните собственици са мигрирали от изток, откъдето е заимствана тази културна традиция.

Изследователи са анализирали ДНК, извлечена от останките на 36 възрастни мъже и жени, погребани на баварските гробища. При 14 от тях имало признаци за черепна деформация. Освен това били изучени геноми на римски войник и четирима души от изток, двама от които също имали деформирани черепи.
Оказало се, че всички мъже били тясно свързани със съвременните европейци, докато за жените било характерно високо генетическо разнообразие. Жените с деформирани черепи били преселени от югоизточна Европа.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Тайната на продълговатите черепи от Паракас

Крещящите черепи

Загадъчни черепи на „Аненербе“ в Адигея разгоряха спор

Тайната на кристалните черепи

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.