Разходка в замъка на Граф Дракула – между мит и реалност (снимки)

Имало едно време… така започват всички приказки. Дори и най-мрачните, като тази.

Местността Трансилвания в Румъния е едно от онези мистични места по света, за които хората рядко говорят. И то не толкова поради незнание, а по-скоро заради страх и суеверия. Горите на Трансилвания са забранена за изсичане зона, защитена от закона. Тези тъмни и непристъпни местности пазят и до днес неразказани тайни…

…Недалеч от град Брашов в централна Румъния, на един висок, непристъпен хълм се издига известен и страховит замък. Острите му 60-метрови кули разцепват небето над Брашов и се губят в облаци. Високите му, прави крепостни стени го обграждат от всички страни, за да го защитят от нежелани посетители.

Още щом ги приближиш, те побиват тръпки и тялото ти започва да трепери от пронизващия вятър.

В множеството помещения и вътрешни пространства се преплитат коридори, тесни стълбища и тайнствени лабиринти.

В тесните стаички могат да се видят тежки дървени мебели като маси, столове, легла и скринове, полилеи от ковано желязо и всякакви предмети от бита. Паяжини, черепи, сухи листа и тикви допринасят за страховитата атмосфера.

Във вътрешния двор на замъка има каменен кладенец с железен кръст отгоре. Твърди се, че на дъното му имало не вода, а таен проход.

Замъкът бил завършен през 1382 година и служел като резиденция за срещи, лов и гуляи.

Morkadis

Тук често отсядал един знаменит владетел – покровителят на цяло Влашко Влад III Цепеш.

Цепеш живял и управлявал своето княжество през XV век, времето, в което Османската империя плячкосвала и завладявала всичко наред.

Той бил решителен и целеустремен. Като млад лежал в османски затвор. След излизането си на свобода решил да отмъсти. И той като баща си станал член на тайното общество “Орден на Дракона”. Започнали да го наричат Дракула (син на дявола).

Влад Дракула бил жесток владетел. Понякога организирал пищни тържества зад стените на крепостта, а след това убивал гостите си, като ги набучвал на кол. Дракула ги наблюдавал как агонизират и веднъж дори се “пошегувал”: “Все пак тези хора имат някаква грация…”

Използвал и други методи на мъчение, като често се случвало по негово нареждане хора да бъдат одирани живи, сварявани, обезглавявани, ослепявани, изгаряни, набождани с пирони, погребвани живи или жигосвани.

През XV век Влашко водело постоянни войни с османците. Дракула обаче не отстъпвал – опожарявал цели села и пускал отрова в кладенците.

Днес замъкът в Сигишоара е превърнат в музей, а образът на Дракула – митологизиран. Английският писател Брам Стокър създава художествения образ на Дракула, като описва историята му в роман. Оттогава насам излизат множество версии и екранизации за живота на жестокия владетел, една от друга по-страшни и интригуващи.

За да се докоснете обаче до автентичния образ на Влад Цепеш -Дракула, трябва да посетите този уникален каменен замък. Тук мистиката се преплита с реалността, времето се връща назад, а ефектът е умопомрачителен.

инфо: pateshestvenik.com

Вижте още:

Два наистина зловещи замъка и мистериите около тях

14 факта за Влад III Дракула

През България ще преминава „пътека на вампиризма”

Историята на унгарския сериен убиец „вампир“

25 призрачни замъка

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.