Рекламите на ваксини – защо не трябва да им вярваме

ваксина

Никога не трябва да се доверяваме на реклами на ваксини, лекарства и хранителни добавки – те не са пуснати, защото някой мисли за здравето ни, а с цел популяризиране на даден продукт и вдигане печалбите на производителя.

По-специално рекламите на ваксини в последните години са същинска напаст – по телевизии и радио, в интернет или печата- навсякъде. Не би било обезпокоително ако са правдиви, но не са. Даже са откровено манипулиращи – някои от тях целят всяване на страх от определени заболявания и злоупотребяват с притесненията на родителите, други внушават качества каквито препаратът не притежава.

Прави впечатление масираната рекламна атака на някои ваксини по избор – ротавирусна, срещу грип и човешки папилома вирус. Обект на рекламното нашествие са не само родителите, но и медицинските специалисти, които се използват като средство за въздействие върху крайния потребител – родителя.

По тази причина в почти всеки брой на българските медицински списания има тенденциозни „научни“ статии (придружени винаги с картинна реклама на цяла страница), без да се навлиза в конкретика за характеристиките им, но неизменно се внушава на лекарите, че тези ваксини са категорично ефикасни и безвредни, за да могат от своя страна специалистите да внушат същото на родителите/купувачите. Не се споменава обаче, че ефикасността на ваксините е частична и серотипово специфична.

Освен тв рекламата на ротавирусната ваксина, за нея се появиха платени статии в български популярни немедицински сайтове, но надписът „платена публикация“ е толкова невзрачен, че повечето читатели ще го подминат. Това обаче не е добре, защото може да приемат написаното за чиста монета, при положение че е далеч от обективността, подвеждащо и едностранчиво.

Подценява се възможният риск от чревна инвагинация от използването на ротавирусната ваксина. Лечението в повечето случаи е само операция. Не информират обществеността, че при употреба на ваксината и недобра хигиена може да бъдат заразени контактните, тъй като е жива. Особен риск има за имунокомпрометираните. Не се обсъжда, че ваксинозастъпените щамове не обхващат повечето циркулиращи в популацията и не защитават в доста от случаите. И в момента по телевизиите се излъчва реклама на ваксината, която внушава категорична защита, което е подвеждащо.

За една конкретна противогрипна ваксина дори е направен специален рекламен сайт, наречен „zabravizagripa“, което щеше да е смешно, ако не беше трагично предвид голямата и неефективност, което мнение се споделя не само от обществото и изпробвалите я, но и от медицинските специалисти. На сайта с целия си „блясък“ се мъдрят с мнения познати тероризиращи ни експерти – Мангъров, Галев, Киров.

Когато цялата медицинска общност е наясно, че грипните ваксини са неефективни и не само гражданите не се ваксинират, но и лекарите, тези експерти тръгнали да обясняват и на едните, и на другите как всички си въобразяват грешни неща и как всъщност противогрипните са „ефикасни“ и единственото спасително и „безвредно“ средство срещу грип. Само финансова компенсация би обяснила този нонсенс. Не се споменават статистики за заболелите ваксинирани срещу грип и научните публикации за неефективност на ваксината през миналия сезон, както и очакваната такава през този. Не се коментират и възможните нежелани реакции, включително алергични, синдром на Гилен-Баре и други.

За рекламните манипулации за ваксината срещу човешки папилома вирус (ЧПВ) е изписано много, включително след Отворено писмо-жалба от 120 родители от фейсбук групата „За или Против задължителните ваксини“ (и още 2 жалби срещу реклами, които бяха спрени)*, Националният съвет за саморегулация (НСС) спря тв рекламата, откри рекламни нарушения в интернет и кампании в учебните заведения, но в медицинските списания продължават да облъчват лекарите с тенденциозни текстове. Чак твърдят, че ваксината осигурявала „кръстосана защита“ срещу невключени в нея серотипове.

Което няма как да стане, щом след естествено инфектиране с конкретен щам/ове на вируса не се изгражда имунитет към други. За папиломавирусната ваксина има достатъчно информация от цял свят за пострадали, включително и петиции за спирането и. Япония е отменила препоръките за нейната употреба.Ако се доверяваме на рекламите излиза, че ни предлагат продукти безопасни и жизненоважни като чистата питейна вода, което е всичко друго, но не и истина. Още по-подвеждащо е, че не се коментира съмнителната им ефективност.

Забавна е и рекламата на 6-компонентната Хексацима в медицинската периодика – почти нищо от написаното не е вярно, но за да знаят това читателите, трябва да са се запознали с информация от сайта на Европейска агенция по лекарствата и доклада за оценка на ваксината преди разрешението за употреба.

Като цяло рекламите са манипулативна напаст, която трябва да бъде подминавана с насмешка и подозрителност, особено когато някой се опитва да внуши, че неговия продукт е единствен, незаменим и ще спаси нас и децата ни от бедата, която задължително дебне зад ъгъла, но същевременно става въпрос за лекарствен препарат с възможни рискове, противопоказания и неефективност.

инфо: drugitenovini.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.