Рискът от депресия при жените е два пъти по-висок

депресия

Ново проучване установи, че рискът от депресия при жените е два пъти по-голям, отколкото при мъжете. Учените са достигнали до това заключение, след като са сканирали мозъците на доброволци.

Така например след 15-тата си годишнина момичетата са два пъти по-склонни да изпаднат в депресия от момчетата на същата възраст.

Причините за това може да варират от хормонални флуктуации, притеснения за собственото тяло, генетични фактори или просто социални причини. При мъжете вероятността да страдат от продължителна депресия обаче е по-голяма, допълват учените. Типичната депресия при жените се развива на цикли.

За целите на изследването са били събрани и анализирани данни от 106 подрастващи с депресия. Техните мозъци са били сканирани по времето, когато са прочитали думи, които изразяват три различни емоционални състояния: щастие, тъга и неутрална емоция.

Резултатите от проучването са показали, че мозъците на момчетата и момичетата са реагирали по съвсем различен начин. Разликите са били фокусирани в тези области, които при предишни проучвания на проблема с депресията са били свързани със състоянието.

“Нашите резултати показват, че в периода на израстване депресията определено засяга мозъците на момчетата и момичетата по различен начин. Това означава, че трябва да се сложи акцент върху терапия, която отчита специфичните разлики в механизма на депресията между половете. Надяваме се, че ранната терапевтична намеса ще успее да промени курса на болестта, преди състоянието да се влоши,” обяснява д-р Джие-Ю Чуанг, водещ учен на изследването.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.