Роботът „Филе“ се събуди на кометата 67P

4

Роботизираната сонда „Филе“, която миналия ноември се спусна върху кометата 67P/Чурюмов-Герасименко и се смяташе за изгубена, след като работи едва 60 часа, поднови контактите си със  Земята. Това бе един от сценариите с много крехка надежда на екипа на мисията „Розета“ на Европейската космическа агенция (ESA). Те допускаха, че сондата е попаднала в сенчеста дупка и няма как соларните ѝ панели да осигурят захранване, но с наближаването на Слънцето има шанс лъчите му да огреят апарата и той да се „събуди“.


От ESA съобщиха, че „Филе“ изненадващо е изпратил сигнали в четвъртък за пръв път след преминаването в принудителна хибернация. Учените допускат, че апаратът получава достатъчно светлина, за да може да започне да изпраща данни.

След „пробуждането“ сондата е „разговаряла“ с наземния екип в продължение на около 85 секунди с посредничеството на кораба-майка „Розета“, който обикаля кометата на около 6.5 км. Анализът на данните е показал, че „Филе“ се е активирал още по-рано, но не е можел да установи контакт със Земята.

В неделя се съживи и профилът на сондата в „Туитър“ със съобщение: „Привет, Земя! Чувате ли ме?“

инфо: blitz.bg

Вижте още:

НОВИ ДАННИ ЗА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, УНИЩОЖЕНА ПРЕДИ 13 000 Г.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.