Розенкройцерите и мистичното им учение за живота

През ХVІІ век възниква мистично учение, наречено Розенкройцерство, по името на създателя Християн Розенкройц. Известно е още като Братството на розата и кръста. Такъв е и символът на самата организация – Орденът на розенкройцерите.

Това е тайно общество, достъпно само за отбрани и посветени хора. Членове на този орден са добре известни имена от средите на писателите – Пърси Шели, Гьоте, Алистър Кроули, Хорхе Борхес и други. Според някои изследователи розенкройцерите, които са поставили началото на това учение, са оцелели рицари тамплиери, което би означавало, че началото на организацията е поставена много преди ХVІІ век.

Защо до този момент те не са били известни и какво се е случило, за да научи светът за тях тогава?

Става възможно хората да научат за съществуването на розенкройцерите, защото тогава те решават да се разкрият.

Историята, вярванията и съществуването на розенкройцерите

Според някои критици на учението Християн Розенкройц е напълно измислен персонаж. Негови последователи обаче твърдят, че е реална личност. На младини той предприел пътуване до Сирия, Египет и Мароко, за да получи просвещение в различни мистерии. След завръщането си решил да разпространи просветлението, което получил, сред хората в Европа. Той обаче срещнал неразбиране и открита съпротива. Затова се завърнал в родината си Германия, където основал тайно общество.

Обществото на розенкройцерите

Обществото на розенкройцерите решава да се разкрие пред света, когато 120 години след смъртта на Розенкройц един брат от ордена открива гробницата му. Този факт се приема като знак, че розенкройцерите трябва да просветят жадните за познание хора, по-точно тези, които са стигнали в своето духовно развитие до стъпало, което ги прави достойни за познанието. Те заявяват, че държат ключа към тайно знание, което до доведе обществото до нова ера в развитието му.

На база на името на Християн Розенкройц е създаден символът на ордена – преплетени роза и кръст, но значението на този символ далече надхвърля връзката с името на създателя. Той означава връзката между духа и материята или Бога и природата. Розата е символ на сърцето на този, който търси знания, а то е в пресечната точка на хоризонталната жизнена действителност и вертикалния копнеж по божественото. Единството между тези понятия стои в основата на езотеричното учение.
Розенкройцерите днес

И днес това учение има своите последователи, най-вече в САЩ. При тях духът е водещ и се набляга на неговата еволюция. Тялото е само инструмент, който се сменя, така че да служи най-добре на нуждите на духа.

Лесно е да се управляват другите. Трудно е да наложиш послушание на самия себе си, гласи една от истините на космогонията на розенкройцерите.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Ето как се е появила всяка една религия по света

Астрономията и религията през вековете

Религията бон – тайните на древното тибетско учение

Зороастризмът е най-древната религия на Откровението

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.