Рой Съливан – оцелява след 7 удара от светкавица, но сам отнема живота си

2

Рой е роден в окръг Грийн, Охайо през 1912 година. Той е четвърто от общо 11 деца и цял живот обожавал заниманията на открито и природата. Образованието не било приоритет в живота на Рой и той така и не завършва гимназия, но използва знанията си за заобикалящия го свят изключително добре. Той се присъединява към правителствената агенция “Civilian Conservation Corps”, където работи по създаването на Национален парк “Шенъндоа“ във Вирджиния. Когато паркът е отворен през 1936 година Рой става горски рейнджър в него и остава там до пенсионирането си.

Макар че работата му в парка го поставяла в по-голям риск от удар от светкавица, отколкото обикновените граждани, няма обяснение за това как, въпреки че шансовете са 4.15 на 100 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000, Съливан бива ударен от светкавица цели 7 пъти и оцелява, за да разкаже преживяното.

Първият удар се случва през 1942 година, когато Рой е на пост в пожарната кула Millers Head в Националния парк „Шенъндоа“. Светкавици удрят кулата няколко пъти като в крайна сметка избухва пожар. Рой се опитва да избяга, но самият той е ударен само на няколко метра от кулата. Част от крака му е изгорен, а навсякъде около него има кръв. Той разказва, че това е най-лошият от всички удари.

27 години по-късно през юли 1969 Рой отново е на работа. Този път той шофира по планински път, когато светкавица го удря през отворения прозорец на автомобила му. Косата му се подпалва и Рой губи съзнание. Автомобилът продължава да се движи бавно напред, докато в крайна сметка спира почти до ръба на една скала.

През следващата 1970 година Рой стои в двора на собствения си дом, когато светкавица удря близкия трансформатор, след което „отскача“ към самия него. След този случай Рой има белези от изгаряния по лявото си рамо.

Четвъртият и петият удар отново се случват по време на работа. През 1972 година Рой е в парка, когато го удря светкавица, която отново подпалва косата му. Той започва да полага мокри кърпи на главата си, за да угаси пламъците. През август 1973 Съливан е в парка, когато забелязва, че се задава буря. Той се опитва да избяга още в момента, в който вижда буреносния облак, но не успява и отново е ударен от светкавица. След този инцидент Рой започва да вярва, че у самия него има нещо, което привлича светкавиците. „Никога не съм бил страхливец. Но… когато чуя, че приближава буря, започвам леко да треперя“ – разказва той.

Все пак неговото предположение се оказва вярно, защото Съливан бил ударен още 2 пъти. На 5.06.1976 година той отново се опитва да избяга от буреносните облаци в небето, които изглежда го преследвали, но не успява и този път е ранен глезенът му.

Последният удар се случва на 25.06.1977 година, докато Рой е на риболов. За пореден път го удря светкавица, отново изгаряйки косата му, заедно със стомаха и гърдите му. И като че ли това не било предостатъчно нещастие за него, но след като това се случва, Рой забелязва приближаваща се мечка, която се опитва да открадне уловената от него риба. Той, страдащ от болката от светкавицата, бил принуден да удари мечката и да избяга от нея с автомобила си.

Оказва се, че Рой Съливан е или най-големият късметлия или човекът с най-лош късмет – зависи от кой ъгъл разглеждаме историята му. В по-късния етап от живота си той бил избягван от познатите си, тъй като те се опасявали, че и тях може да ги сподели същата съдба.

Въпреки че е ударен от светкавица цели 7 пъти, Рой живее до 72-годишна възраст.

За съжаление, на 28.09.1983 година Рой Съливан се самоубива, прострелвайки се в главата с пушка. По официални данни той отнема живота си заради депресия, причинена от несподелена любов.

Рой Съливан е включен в Рекордите на Гинес като човекът, ударен от светкавица най-много пъти.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Morkadis

Интересни факти за мълниите, които може би не знаете

Японски учени доказаха, че светкавиците произвеждат антиматерия

Защо дъждът мирише толкова приятно? Науката дава отговор

Уникално! Австрийски турист засне мълния в момента, в който го удря (СНИМКА)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.