Роторуа – земята на сярата

Роторуа в Нова Зеландия е мястото с най-силна геотермална активност в света.

Никъде другаде не се срещат толкова много горещи извори, гейзери, бълбукащи кални езера и земни пукнатини, от които се издига пара.

Водата, бликаща от земните недра мирише силно на сяра, затова наричат Роторуа „Земята на сярата“.

Езерото Роторуа, на което е кръстен целия регион и едноименния град се намират на 230 километра югоизточно от Окланд.

1

В Роторуа, център на интензивното термално поле на вулканичното плато Таупо, кални басейни клокочат и сернисти изпарения свистят през процепите в земната повърхност, създавайки един причудлив гео-термален спектакъл, който Джордж Бърнард Шоу нарича „най-адската сцена“, която някога е виждал.

2

Има клокочещи „шампански казани“, топли и студени реки, естествени силициеви тераси с извънземен вид и непредсказуемият гейзер Похуту, чиято вода излита на 30 метра във въздуха – понякога само за няколко минути, друг път за няколко часа без прекъсване.

3

В Роторуа живеят една трета от новозеландските маори, чиито легенди обясняватгеотермалната дейност като огнен дар от боговете. Областта за първи път получава популярност като балнеолечебен курорт през 40-те години на ХІХ в. и макар да е станала комерсиализирана и безсрамно туристическа, посетителите са привличани от нейните понякога стряскащи природни чудеса.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.