Светлото петно на Церера – загадка за НАСА

3

Астероидът Церера продължава да озадачава учените. Космическият апарат на НАСА Dawn все по-успешно заснема различни обекти на повърхността ѝ, като последните му снимки бяха направени на около 46 000 километра от Церера. Те показват ярко петно, познато и от предишни кадри, което се намира близо до друга ярко осветена зона.

„Яркото петно на Церера вече си прави компания с друго, което е с не толкова изразена яркост и се намира в същата падина. То може да е признак за вулканичен произход, но все пак трябва да се изчакат снимки с по-добра резолюция, преди да се правят подобни заключения“, казва Крис Ръсел, водещ изследовател на мисията Dawn, базирана в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Dawn ще навлезе в орбитата на Церера на 6 март. С течение на времето учените ще получават все по-добри снимки от планетата-джудже. Те се надяват, че чрез тях ще научат още за повърхността на обекта, за неговото развитие и произход. Интригуващото светло петно и други особености на този запленяващ космически свят ще стават все по-актуални теми.

„Най-яркото петно продължава да бъде прекалено малко, за да бъде анализирано от нашата камера, но въпреки размера му, то остава най-ярката светлина, снимана на Церера. Това е наистина неочаквано и остава мистерия за нас“, казва Андреас Натюс от института Макс Планк, главен изследовател на екипа, отговарящ за камерата на апарата.

Dawn вече „посети“ гигантския астероид Веста от 2011 до 2012 г., изпращайки повече от 30 000 снимки и още много ценни данни. Средният диаметър на Веста е 525 километра, а този на Церера – 950 км.Това ги прави две от най-големите космически тела в астероидния пояс, намиращ се между Марс и Юпитер.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още: 

ИЗСЛЕДОВАТЕЛКА ОТ НАСА ИМАЛА ИНТИМНИ ОТНОШЕНИЯ С ДЕЛФИН

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.