Свободата от предразсъдъци отличава интелигентните хора

Свободата от предразсъдъци е ясен знак, че някой има висок коефициент на интелигентност, установява ново проучване.

Също така по-интелигентните хора е по-малко вероятно да бъдат хомофобски или расистки настроени, показват научните данни на експертите, направили изследването. На всичкото отгоре е по-вероятно и по-интелигентните хора да се доверяват на другите и да са чувствителни към нуждите на другите хора, дори и непознати, а не само от собственото им обкръжение.

Изводите идват от две проучвания, в които хората са били подлагани на специализирани IQ тестове, а след това им били задавани въпроси, целящи да разкрият предразсъдъците на доброволците.

В първото от двете изследвания на 15 874 души от Великобритания били зададени въпроси от рода на това дали биха имали нещо против да работят с хора от други раси.

Отговорите им на подобни въпроси били сравнени с тестовете за интелигентност. Резултатите показват, че хората с по-нисък коефициент на интелигентност са склонни да проявяват повече явен расизъм.

Второто изследване било проведено сред 254 души в САЩ, като по подобен начин им били задавани въпроси за мнението и отношението им към хомосексуалистите, а след това им били правени IQ тестове. За пореден път резултатите показали, че хората с по-нисък коефициент на интелигентност са по-склонни да бъдат отрицателно предразположени към гей настроените.

Изследователите открили, че и в двете групи хора тези с по-нисък коефициент на интелигентност имат по-нисък контакт с хора от малцинства – в случая от раси, различни от техните собствени, и гейове.

Установихме, че по-ниската обща интелигентност е свързана с по-голям расизъм в зряла възраст, предсказващ ефект от лоши умения за абстрактно разсъждение върху антихомосексуалните предразсъдъци, връзка, частично опосредствана както от авторитаризма, така и от ниските нива на междугруповия контакт. Нашите резултати показват, че когнитивните способности играят критична, макар и недооценена роля в предразсъдъците, заключват авторите на изследването.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Черният хумор е признак на интелигентност

Защо интелигентните хора не могат да бъдат щастливи

Защо нашият коефициент на интелигентност е по-висок от този на бабите и дядовците ни?

10 начина да повишим интелекта си

Ще се сблъскате с тези трудности само ако сте наистина интелигентни

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.