Святото езеро на маите: Уникален природен басейн, на чието дъно се откриват съкровища

Снимка: pochivkablitz.bg

Има много причини, поради които трябва да посетите мексиканския полуостров Юкатан, особено ако сте хедонист, който мечтае за топли тропически региони и безкрайни пясъчни плажове под палмите, с коктейл в ръка.

И сега има и друга причина: живописното езеро Ек Кил в едноименния археологически парк в центъра на Юкатан.

Въпреки че от птичи поглед изглежда като черна дупка в земята, малко страшно и мрачно, това е езеро в „дупка“ в земята, което изглежда нереално красиво на снимките. Намира се на почти 30 метра под земята и има формата на кръгъл басейн, създаден за почивка и бягство от всичко.

Докато лежи защитени от скалите, гледката пада само върху кристалната тюркоазена вода, зелените „завеси“ и небето. За да се поддържа чистота в тази чувствителна зона, всички посетители трябва да си вземат душ в кабините преди къпане, а входните табели молят да не използват слънцезащитни продукти, продукти за грижа за кожата или дори грим. Също така не е разрешено скачане във водата.

Снимка: pochivkablitz.bg

До него може да се стигне по стълби, а растенията, които падат от върха към водата, оставят впечатлението за зелени завеси или някакви декорации. Археологическият парк, в който се намира, всъщност са руини и останки на маите, а индианците са смятали езерото за свещено.

Използвали са го, за да принасят жертви на бога на дъжда, Чаак. Намерене са многобройни индийски бижута на дъното на езерото. Въпреки че мнозина ще кажат, че са жертвали хора, археолозите подчертават, че това не е било практика. По-вероятно е това да са слухове и нечий опит да добави малко мистика към това място.

Снимка: pochivkablitz.bg

Български град влезе в топ 50 най-популярни места в Instagram за 2021 г.

Днес това място вече е в крак с модерното време, така че наблизо са построени ресторант, хотел и множество съоръжения за посетители, каквито всяка година има все повече. Входът е само няколко долара за възрастни, така че е срамно да пропуснете тази (все още) благоприятна възможност да избягате в цял друг свят.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Летните суши разкриха „испанския Стоунхендж“, потопен под изкуствено езеро над 50 години

Братовчед на Неси обитава езерото Шамлейн

В Пустото езеро водата е прекрасна, незнайно защо никакъв живот не вирее тук

„Езерото на скелетите“ в Хималаите стана още по-мистериозно след ДНК-анализ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.