Секретна нацистка метеорологична станция е открита в Арктика (ВИДЕО)

2

Руски учени са открили останки от секретна метеорологична станция, създадена от нацистите през Втората световна война. Станцията, чието име може да се преведе като „Ловец на съкровища“ или „Иманяр“ (Schatzgraber), е била разположена на остров Александър, който влиза в състава на архипелага Земя на Франц Йосиф.

За времето на експедицията, продължила от август до октомври, изследователите са открили около 500 артефакта, включително военна униформа, боеприпаси, метеорологични уреди, предмети от бита и лични вещи.

Някои от предметите са датирани от 1942 година. Редица от откритите артефакти са с нацистка символика.

„Досега съществуваха само писмени свидетелства от пребиваването на немците тук. Сега открихме и веществени доказателства“, казва Евгений Ермолов от проекта Руски арктичен национален парк.

3

Не всички артефакти са се съхранили в суровите условия на Арктика. Кожата, дървото и тъканите са се запазили добре, но металните предмети са пострадали силно във влажната и студена среда.

Метеорологичната станция е била необходима на немците за осигуряване на навигация на корабите и подводниците при рейдовете по Северния морски път. Тя е била построена през 1943 година на 500 метра от брега и на височина 30 метра над морското равнище.

4

Станцията е работила от септември 1943 до юли 1944 година. Тук е имало няколко бункера и землянки. До юли 1944 година станцията е предала повече от 700 метеорологични прогнози.

Според изследователите, когато персоналът на станцията се е сблъскал с недостиг на провизии, се е разболял от трихинелоза поради употребата на месо от бяла мечка. Метеоролозите са били евакуирани, а самият лагер – унищожен.

Находките ще бъдат предадени в Архангелск за бъдещо изследване, а по-късно тази година откритите предмети ще бъдат изложени пред обществеността.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.