Силата на лимоните

лимон

Повишават имунитета

В лимона има достатъчно не само витамин С, но и много други биоактивни вещества – цитрин, лимонена и ябълчена киселина, пектини, калиеви и медни соли, фитонциди, каротин и др. Настинали сте? Пийте чай с лимон и джинджифил и ще се оправите по-бързо.

Лекуват

Лимоните са изпитано средство при умерено качване на кръвното. Помагат и при авитаминоза и намаляват проявите на атеросклероза. Използва се като допълнително средство при отоци, а в някои случаи – при лечение на бъбречнокаменна болест. Гаргарата с лимонов сок намалява болката в гърлото. А при интоксикация лимоновият сок, смесен с вода, помага организмът да се изчисти от токсини.

Подобряват вкуса на храната

Само няколко капки лимонов сок могат да преобразят храната. Кората от лимон се добавя към сосове и десерти. В много блюда лимоновият сок е прекрасен заместник на оцета – с него се мариноват риба и месо и се овкусяват салати и супи, като така стават и по-здравословни.


Борят главоболието и кинетозата

Ако ви заболи главата, не бързайте с таблетките – опитайте следната рецепта: сложете на слепоочията лимонова кора, леко притиснете и дръжте, докато не усетите пощипване. Лимонът помага и при морска болест: поръсете малко захар върху парче лимон и го поставете в устата, между зъбите и бузата – като бонбон за смучене. Ще ви олекне.

Контролират теглото

Ако искате да отслабнете или да задържите сегашното си тегло, диетолозите препоръчват вечер да слагате парче лимон в чаша вода и да го изпивате сутрин на гладно. Този трик помага да се активизира обмяната на веществата.

Помагат ни да сме красиви

Ако се смеси със зехтин и мед, се получава отлична маска за косата и кожата на главата. Помага и при чупливи нокти – достатъчно е редовно да ги мажете с парченце лимон.

Ароматът

Лимоновият аромат ни кара да се концентрираме, засилва тонуса на мускулите, ободрява, зарежда с енергия. Доказано е, че ароматът на лимон повишава скоростта ни на реакция, ако, докато шофираме, на пътя възникне извънредна ситуация. Ароматерапевтите съветват да държим лимонов ароматизатор в колата си, в работния кабинет, в лекционни зали – там, където е необходима повишена концентрация на вниманието.

инфо: po-krasivi.net

Вижте още: 

ОТВАРА ОТ ЛУК И ЛИМОНИ ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА КРЪВТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.