Силата на положителното мислене и позитивната нагласа

Животът днес е изпълнен с толкова стрес, трудности и предизвикателства, че човек често губи посоката и се чувства безсилен да се справи с множеството задачи пред себе си. Те го затрупват и създават усещане за безизходица и обреченост.

Как да се противопоставим на трудностите, как да се научим да се справяме с тях?

Нужно е само едно нещо – да поддържаме положителна рутина в живота си. Наричат я просто позитивно мислене. Някои го възприемат като плацебо ефект за трудните моменти в живота. Тази възможност е много добра, но всъщност не е само тя.

Създаването на автоматично положително мислене и поведение е още по-добра възможност, която ще направи живота значително по-лесен.

Какво на практика значи това? Означава, че начин да се поддържа позитивно мислене съществува, както и пристрастяване към него на биологично ниво.

Как се случва позитивното мислене и защо ни е нужно?

Умът доставя на тялото химикали, които съвпадат с емоциите. Положителните мисли доставят щастливи химикали. Колкото повече един индивид поддържа позитивно мислене, толкова повече умът му излива щастливи химикали в тялото. А те пораждат все по-голяма нужда от още количество от тях, докато процесът стане автоматичен.

Като резултат индивидът получава по-интелигентен мозък. Изследванията на позитивната психологическа наука показват, че позитивният тип мислене създава повече пътища за невроните и това повишава способността за решаване на проблемите. Позитивното мислене играе роля на суперхрана за мозъка, която го поддържа и развива.

Създава и по-висок общ тонус, укрепва имунната система, повишава нивата на хормона на щастието, а всичко това влияе благотворно на здравето както на физическо, така и на психическо ниво. Хората с положително мислене не страдат от депресии и не познават сривовете в нервната система.

Съществуват редица центрове на позитивната психология, където хората се обучават да бъдат позитивни. Това може да се постигне и самостоятелно чрез следване на някои прости правила.

Като начало трябва да е ясно, че позитивното мислене е въпрос на нагласа – дали чашата е наполовина пълна, или наполовина празна. Изчистването на съзнанието е първата стъпка.

Способността на човек да се радва на малките неща в живота неминуемо води до убеждението, че щастието не е печалба от лотарията, която се пада на малцина щастливци, а напълно свободно състояние, достъпно за всеки човек. Трябва само да му се даде шанс.

Способността да се приемат леко неприятните неща и моменти от всекидневието. Човек трябва да отдава сили и енергия за истинските трудности, а не да я разпилява в ежедневните битовизми.

Вярата в собствените сили и възможности е много важна. Тя дава увереност, че всичко е преодолимо. Без нея няма път напред.

Morkadis

Важно е човек да се съсредоточи в себе си и да не се сравнява никога с другите. Никой не може да бъде напълно в обувките на околните, за да знае какво им е и затова сравненията с тях са напълно излишни.

В тежките моменти човек трябва да мисли за това, което му носи радост. Тези мисли са вълшебното хапче, което ще разсее сивите мъгли на отчаянието и моментната слабост.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

5-тe принципа на „доволното мислене”

Задачата на Лев Толстой, която ще провери начина ви на мислене

Ето как позитивното мислене може да промени живота ти

Човек може всичко, ако промени мисленето си

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.