Символика на дърветата – първа част

Както на скъпоценните камъни се приписват конкретни качества и влияния, така и дърветата и растенията се свързват с определени характеристики и значения. Подбрахме за вас някои от най-разпространените дървесни видове, като сме посочили техните основни белези заедно със символичния им смисъл.

Бор – символизира търпението и постоянството. Смолата и игличките му са добре познато лечебно средство. Смята се, че борът помага на хората да възвисят духа си, носи им спокойствие и творческо вдъхновение. В много култури е символ на дълголетие, издръжливост и скромност. Неслучайно Елин Пелин например избира за емоционална кулминация на своята повест „Гераците” именно отсичането на бора, семейното знаме”.

Бреза – олицетворение на красотата, външна и вътрешна, и на емоциите. Символизира интуицията и спонтанните действия. В Източна и в Северна Европа брезата е смятана за дърво на любовта, на живота и на щастието.

Бряст – внася повече движение и енергия в живота. Смята се, че разпространява положителни импулси и олицетворява креативността и динамиката на битието. В славянските митове брястът е представен като антидемонично растение. Всички предмети, изработени от бряст, имали силата да прогонват злото. В древността тези дървета олицетворявали смъртта и тъгата. Според скандинавската митология пък Аск и Ембла са прародители на човечеството, като едно от тълкуванията на думата „embla“ е именно бряст.

Бук – символизира вечността, помага на хора на умствения труд да преоткрият целите си, лекува душевни страдания. В миналото приписвали на бука способността да предрича бъдещето и го използвали за прогноза на времето през зимата: ако в началото на ноември дънерът на бук се удари с брадва и раната остане суха, трябва да се очаква сурова зима. В древногръцката митология нееднократно се споменава, че на свещената планина Олимп растели букове, обитавани от мъдри кукумявки – птиците на богинята Атина. Древните римляни пък почитали бука като символ на плодовитостта.

Върба – в древните митологии е символ на плодовитост и жизненост, а в Средновековието се смята за мистично дърво. С върбата са свързани множество суеверия. В различните християнски страни по света съществуват множество народни поверия, свързани с Връбница. Ето някои от битуващите предсказания и суеверия, свързани с този празник:
– Какъвто вятър духа на Връбница, такъв ще преобладава през цялата година;

– Бездетните жени ще заченат, ако изядат няколко пъпки от осветена върба;

– Ако на Връбница времето е слънчево, то реколтата от плодове и зърно ще бъде богата.

Върбата олицетворява спокойствието и хармонията, дарява сила и утеха, лекува душевни страдания и задълбочава връзката с майката земя. Осветената в църквата върбова клонка има магическа сила, затова се пази пред иконата през цялата година. С върбова клонка се препасвали момите и невестите на Гергьовден, за да бъдат здрави.

Габър – в Средновековието се описва като дърво на акушерките, които често го използвали като лек в практиката си. Смята се за символ на смелост, постоянство и справедливост. Освен това вярват, че габърът олицетворява жизнеността и гъвкавостта, тъй като е способен да оцелее и след най-масовата сеч.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Джулия Хил – жената, която спаси едно дърво на 1500 години, живейки в него 738 дни

Дърво на желанията: Изберете плод и вижте дали ще ви се сбъдне

Капсула ни превръща в дърво след смъртта

Най-тайното дърво

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.