Сини очи и червена коса? Абсолютен уникат

Ако имате сини очи, вие принадлежите към една от най-изключителните групи в света, вероятно без да го осъзнавате, защото имате един от най-редките, но най-желани рецесивни гени в света. Всъщност само около 17% от населението на света има сини очи.

Макар сините очи при възрастните хора да са редки, те са сред най-честите цветове на очите при раждането на бебето. Повечето бебета от бялата раса, както и много други етнически групи, се раждат със сини очи. Въпреки това, човешкият меланин има тенденция да се развива с течение на времето. Това означава, че дори и родени с бебешки сини очи, шансовете в крайна сметка са очите да станат кафяви, зелени или лешникови.

Начинът, по който се развиват сините очи, е изключително интересен. Учените са открили, че генетична мутация върху гена OCA2 променя пигментното производство на организма, създавайки сини очи. Всъщност проучване от 2008 г., публикувано в списанието Human Genetics, показва, че всеки синеок човек е произлязъл от един единствен предшественик, който пръв проявява тази уникална генетична мутация.

Сините очи се появяват по-често в определени географски райони – например северни страни, като Финландия и Естония, където сини очи имат почти 90% от населението, докато в повечето други страни по света броят на хората със сини очи намалява. Например в САЩ изследователи от Университета Лойола, Чикаго установяват, че между 1905 и 1951 г. броят на белите хора със сини очи е намалял с 25%.

Сините очи може да са рядкост, но ако имате червена коса и сини очи, вие сте направо аномалия. Както червената коса, така и сините очи са рецесивни белези, така че двата белега наведнъж правят един човек наистина уникален.

Ако сте с естествена червена коса, това означава, че сте от силно ограничена група. Вярно е, че червената коса съществува в множество етнически групи и на всеки континент. Само 1-2% от общото население на света обаче, има естествена червена коса, като основната част от „червените глави“ по света споделят специфична генетична особеност. (Това означава, че има най-много 152 656 386 червенокоси, които вървят по планетата.)

„Червените глави“ имат рецесивна мутация на гена MC1R, който информира за производството на пигмент от тялото им, оцветяващ косата в червено. Всъщност, на практика всеки червенокос се нуждае от две копия на този ген – един от всеки родител – за да се получи червената коса.

Някои учени вярват, че броят на червенокосите леко ще намалява в не толкова далечното бъдеще. Д-р Аластер Мофет казва пред „Индипендънт“, че липсата на облачно покритие в Шотландия, поради изменението на климата, може евентуално да промени гените на населението до такава степен, че червената коса да стане още по-рядка.

Макар харесвана, червената коса носи и някои проблеми. Може да увеличи риска от рак на кожата, червенокосите са по-остро чувствителни към промените в температурата, обикновено се нуждаят от повече анестезия по време на операции, косата им става направо бяла, вместо първо да стане сива, но пък те могат да произвеждат свой собствен витамин D при чест достъп до слънчева светлина.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Сините Фугат от Трабълсъм Крийк – родът със синя кожа

Сините очи са скорошна придобивка в човешката еволюция

Тайната на сините очи

Тези 5 неща могат да променят цвета на очите ви

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.