Случаят Казинс или магическата сила на смехотерапията

Норман Казинс е американски журналист и главен редактор на едно от най-престижните нюйоркски издания след средата на миналия век. Неочаквано той е поразен от изключително рядка смъртоносна болест. Един ден просто се събудил със силно общо неразположение, висока температура и чувство за немощ.

От час на час състоянието на Казинс се влошавало и постепенно губел способността да се движи. През 1964 година лекари му съобщили страшната диагноза колагеноза. Тя представлява автоимунно заболяване, при което имунната система действа агресивно срещу съединителната тъкан на тялото на човек.

Лекуващите го доктори давали всичко от себе си, непрекъснато се консултирали помежду си и търсели варианти за подобряване на състоянието на редактора. В един момент Казинс дори загубил възможността да разтваря челюстите си, съответно и да приема храна.

Дори престоят в болница не помогнал, а само влошил нещата.

От колагеноза успява да се спаси 1 на 500 пациенти. Осъзнавайки, че няма вече какво да губи, нюйоркския журналист напуска болничното заведение и решава да се самоизолира, отивайки на хотел. Казинс обаче не се предава и не губи надежда, че точно той може да е тази 1 бройка на всеки 500 излекували се.

В хотелската стая редакторът започнал да се рови в специализирана литература и да проучва възможните варианти. Изчел купища материали на тема стрес и здраве и разбрал, че състояния като страх, злоба и стрес могат да предизвикат в организма химически изменения, които отключват една или друга болест.

Следвайки логиката Казинс решил, че положителните емоции могат да имат противоположно действие върху човешкия организъм. Решил да мобилизира всички резерви на духа и тялото си с нещо толкова обикновено като смеха, по пътя към оздравяването си. По цял ден Казинс гледал смешни филми затворен в хотелската си стая, чел хумористични книги и различни вицове.

Самоприлагайки си смехотерапия, журналистът забелязал, че започва да се подобрява. Ефектът от смеха през сълзи не закъснял – болките намалявали, сънят му бил по-добър и дори започнал да раздвижва частите на тялото си. След около месец доскоро осъденият на смърт редактор вече бил напуснал леглото си. Възстановяването му било смайващо – Казинс се върнал благополучни отново на работа и дори започнал да спортува.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Ето какво причинява канибализмът на човешкото тяло

Симптоми на психични заболявания, които се смятат за капризи

„Гениални“ идеи, от които ще ви заболи стомаха от смях (СНИМКИ)

Плацебо има ефект и когато знаеш, че хапчето е фалшиво

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.