Слънцето не е жълто! Какъв е истинският му цвят?

pixabay.com

Въпреки че човек вижда Слънцето като жълта топка в небето и астрономите го наричат жълто джудже, нашата звезда има съвсем друг цвят.

За всички жители на Земята Слънцето изглежда жълто, а понякога, по време на изгрев и залез, придобива червен или оранжев оттенък. Но всъщност Слънцето излъчва целия електромагнитен спектър, като видимата светлина се състои от всички цветове на дъгата. Причината да виждаме нашата звезда в жълто се дължи преди всичко на феномена пречупване (рефракция) на светлината, пише Express.

Слънцето всъщност е бяло и изглежда жълто поради земната атмосфера. Например астронавтите, които са на МКС, виждат нашата звезда именно такава.

„Мога да потвърдя този космически факт“, пише в своя Twitter астронавтът на НАСА Скот Кели.

Какъв всъщност е цветът на Слънцето?

Слънцето принадлежи към класа на жълтите джуджета от спектрален тип G2V. Този тип включва звезди с температура на повърхността от порядъка на 5000 – 6000 К и имащи размер и маса, сравними с тези на Слънцето. Жълтите джуджета винаги се изобразяват като жълти, червените джуджета – като червени, и т.н.

Ако погледнете небето, когато Слънцето не е много високо и не е много ярко, може ясно да видите, че то е жълто. Дори децата забелязват това и го рисуват с жълт молив.

От тази гледна точка Слънцето е жълто. В края на краищата изглежда глупаво да не вярвате на собствените си очи, нали?

Бяло ли е Слънцето?

Ако пропуснем слънчевата светлина през призма, тя ще се разложи на спектър и ще видим области с различни цветове. Тоест слънчевата светлина се състои от електромагнитни вълни от целия видим спектър и ние възприемаме светлината именно като електромагнитни вълни с различна дължина на вълната. Стъклената призма ги пречупва по различен начин, затова разделението им е видимо. Заедно те дават бяла светлина. На снимки, направени в Космоса, когато Слънцето влезе в кадър, ясно се вижда, че то е бяло.

И как иначе, ако то излъчва в най-различни диапазони, а видимата светлина е само малка част от лъчението. Освен това делът на жълтата светлина в него не е по-голям, отколкото другите. При повърхностна температура от 5800 K Слънцето трябва да е бяло.

Слънцето е зелено?

Макар че Слънцето излъчва в различни диапазони, поради което сумарно се получава бяла светлина, лъчението с дължина на вълната 500 nm е повече като цяло и това е зелена светлина. Следователно сред всички цветове трябва да преобладава зеленото и ние трябва да виждаме Слънцето в зелен оттенък.

Смятате, че това е пълна глупост? Всъщност зеленият цвят на Слънцето може да се види. Вероятно сте чували за „зеления лъч“, който понякога може да се наблюдава при залез, точно преди Слънцето да се скрие зад хоризонта. Това явление може да се види навсякъде, но е по-често срещано в морето. Понякога небето наистина става зелено.

Morkadis

И все пак какъв е цветът на Слънцето?

Така можете напълно да се объркаме – виждаме Слънцето като жълто или зелено, но в Космоса то изглежда бяло. Къде е истината и какъв цвят всъщност е Слънцето? Отговорът е лесен – Слънцето е бяло, именно защото излъчва в целия видим спектър. Това, че зеленото е малко повече, не играе особена роля и не се забелязва при обичайни условия.

Но защо виждаме Слънцето жълто? Защото ние се намираме на планетата Земя, под слой атмосфера и гледаме през него. Атмосферата разпръсква виолетовата и синята част на спектъра, затова небето е синьо, а цветът на Слънцето изглежда по-жълт, тъй като червената част на спектъра в атмосферата се разсейва по-лошо. А оранжевата и жълтата част са близки до нея.

При залез Слънцето изглежда съвсем червено, защото само лъчението с по-голяма дължина на вълната може да пробие дебелия слой на атмосферата. Когато Слънцето е ниско над хоризонта, светлината от него идва при нас не отгоре, където въздушният слой е по-тънък, а под ъгъл и преодолява дебел слой въздух.

Освен това този въздух изобщо не е толкова чист, колкото може да изглежда – той съдържа много прах, водни пари и други примеси. Следователно, колкото по-дебел е въздушният слой, толкова по-силно той поглъща и пречупва светлината. А Слънцето при залез изглежда червено и не много ярко – понякога дори можете да го гледате спокойно.

Понякога условията на пречупване са идеални и Слънцето може да изглежда зелено – да изпуска въпросния зелен лъч. Това не трае дълго и не се случва често.

Зелената част от спектъра, въпреки че нейният дял в общото лъчение на Слънцето е голям, също се разсейва в атмосферата, придавайки на небето не чисто син цвят, а с отклонение към зелено. Ние не го виждаме като зелено само защото възприемаме не отделни цветове, а цялата синьо-зелена част от спектъра, където общо преобладават синьото и виолетовото. И когато гледаме дневното небе, работят колбичките в ретината на окото, които са възприемчиви и към синьо, и към зелено, и към жълто. И небето изглежда синьо.

И така, истинският цвят на Слънцето е бял. Точно такова изглежда то, когато се гледа от Космоса, където атмосферата не пречи. Впрочем в пустинята белият цвят на Слънцето също се вижда ясно – въздухът там е сух, в него има малко водни пари, така че пречупването и изкривяването на светлината не е толкова силно.

На рисунки и схеми то умишлено се изобразява като жълто, така е прието. На снимки, направени с телескоп през филтър, то изглежда жълто по същата причина, по която и без телескоп – поради влиянието на атмосферата. Освен това снимките често се правят с различни цветни филтри, приложени за подобряване на контраста и извеждане на детайлите.

източник: actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.