Снимки, които ще ви накарат да се замислите

1

Хората, живеещи в Съндарбан, Западен Бенгал, Индия, са изложени постоянно на недостиг на вода. автор Прасанта Бисвас

Всяка от тези снимки разказва по една невероятна история, свързана с околната среда. Впечатлява ни и ни кара да се замислим както със собствените си качества, така и с посланието зад нея.

2

Соларна кула,2013, автор: Стив Морган, Англия

Гемасолар е уникално масивно съоръжение за слънчева енергия в Андалусия, Испания. Кръгообразно соларно поле от 2650 хелиостатични огледала покрива 185 хектара земя и концентрира попадналата отгоре слънчева светлина към централната кула. Там уловената енергия се съхранява чрез специална технология с разтопена сол. Топлината, задържана в солта, може да достигне до 5000 градуса по Целзий, генерира пара и произвежда енергия. Акумулираната по този начин енергия от топлите часове на деня може да стигне за цяла година.

Соларната ефективност гарантира електропроизводство 6500 часа на година. Това значи 1,5 до 3 пъти повече енергия от всички останали възобновяеми източници.

Съоръжението може да доставя чиста и безопасна енергия до 25 000 домове и да намали емисиите на въглероден диоксид с повече от 30 000 тона на година!

3

Автор Франческа Мур, Англия, 2014 г.

През 1984 г. престижен завод в Бопал, Индия изпуска газ, излагайки на риск от токсични химикали огромен брой хора. Според правителството последствията са: 558 125 ранени, 38 478 от които необратимо и над 8000 загинали. Всеки от хората на снимката е бил засегнат. Семейството от ляво на дясно: Рафик Удин (39), съпругата му Саива Би (36), момиченцето в скута е дъщеря й Саиба Джан (3), а на пода са синовете им Рехан Удин (10), Аван Удин (6) и Файзан Удин (4)

4

Будистките монаси в Камбоджа и местните селяни благославят едно от малкото оцелели големи дървета в района. Останалите били изсечени, за да отстъпят мястото си на бананова плантация. Макар монасите да пристигнали късно, за да спасят всички дървета, те увиват оцелелите в оранжеви плащове и се молят, за да ги направят свещени, с надеждата, че това ще спре дървосекачите. Заради нерегулираната сеч в защитената гора в централен Кардамон в югозападна Камбоджа група монаси сформира екодвижение.

5

Автор Матилда Темперлей, Англия, 2014

Наводнението в Съмърсет Левълс, Бъроубридж. Много къщи в селските райони на Торней и Бъроубридж бяха залети почти до покривите, когато близката река Парет излезе от коритото си през януари тази година.

6

Плетене на рибарска мрежа, автор Трин До, Виетнам, 2014 г.

Група жени плетат рибарска мрежа в делтата на Меконг, Виетнам, в подготовка за ежегодно наводнение от реката и нейните притоци. Рибарите разчитат то да доведе много скариди в района. Със задълбочаването на климатичните промени обаче, нивото на прииждащата вода вече не е постоянно и това се отразява на жителите. През 2012 г. понижението на водните нива е довело до спад на улова с 40% в сравнение с предходни години.

7

Адам Латив на 21, автор Кевин МакЕлваней, Германия, 2013

Morkadis

Агбоглоши в Акра, Гана, е едно от най-големите сметища за електроника в света. Повече от 10 години момчета и момичета на възраст между 7 и 25 години си играят, като хвърлят камъни по стари телевизори, използват магнити, аз да събират метал и горят кабели, за да вземат медта от тях. Тук се побират повече от 400 препълнени корабни контейнера с неизползваема електроника. Почти всеки работник на бунището се оплаква от силно главоболие, проблеми с белите дробове, очни и гръбначни заболявания, страда от безсъние. Повечето от тях умират от рак преди да навършат 30 години.

8

Крайбрежна ерозия край Хорнсий, автор Ашли Купър, Англия, 2013 г.

Сринат крайбрежен път в Източен Йоркшир. Крайбрежието е изградено от големи, но меки блокове глина, много уязвима на ерозия. Този участък от крайбрежието страда от ерозия още от времето на римляните. През столетията тук са загивали много селяни. Това е най-бързо ерозиращото крайбрежие в Европа, а климатичните промени ускоряват този процес. С покачването на морското равнище се увеличават и бурите, и силните дъждове в района, а те допълнително утежняват ситуацията.

9

Шангри Ла, автор Алнис Стакъл, Латвия, 2013 г.

Предградие, където старите сгради са частично сринати, за да бъде построен нов небостъргач в Шанхай.

10

Лагер на срама, 2013, автор Антонио Бусиело, Италия

Кампания, Италия, е един от най-замърсените райони в западния свят, най-гъсто населеният регион в Италия с повече от 5 800 000 души, живеещи на 8395 квадратни км.

1

Разкопаването на България, 2012, автор Алетиа Касей

Ето че и България е сред избраните фотосюжети на екологична тематика. В Крумовград общността е изправена през противоречие: открита златна мина. Човекът на снимката се опасява, че това ще причини сериозно замърсяване на водата и земята, в която отглежда зеленчуците си. Много от местните хора споделят страховете му и се опасяват, че мината ще унищожи тяхното производство, причинявайки необратими екологични щети. Други пък виждат възможност за икономическа стабилизация на района, който понастоящем се слави с високата си младежка безработица.

2

Местен мъж от племето мундуруку и федералната полиция по време на окупацията на язовира Бело Монте в Алтамира, Бразилия. Бело Монте е първият от серия язовири, планирани за строеж през Амазонка. Мундуруку са дошли от река Тапахос, за да попречат на строежа. Веднъж завършен, Бело Монте ще промени цялата екосистема на повече от 1500 квадратни км разстояние. От началото на конструкциите през 2011 г. язовирът е изчерпал рибата в река Ксингу и е ограничил достъпа за местните рибари, чието препитание зависи от реката.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още: 

ОКОТО НА САХАРА – МИСТЕРИОЗЕН ПРИРОДЕН ФЕНОМЕН ИЛИ ИЗВЪНЗЕМНО ДЕЛО?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.