Става ли супер вулканът Йелоустоун по-неспокоен?

Йелоустоун

Нещо предизвиква безпокойство от поведението на заспалия супер вулкан Йелоустоун в САЩ. След 8 февруари в района на гигантския вулкан са отбелязани около 200 земетресения. Като се има предвид разрушителната сила на този супер вулкан, която е в състояние да покрие голяма част от Съединените щати с дебело одеяло от лава и пепел, ставащото е достатъчно за да държи повишено вниманието на учените.

Нито едно от станалите земетресения не е силно, като най-голямото е имало магнитуд от 2.9 по Рихтер. Все пак то е било достатъчно силно, за да бъде усетено от някои хора, но не е предизвикало щети и разрушения в нито една структура.

Вулканолозите твърдят, че подземните движения не са имали никакво влияние върху разтопената магма от 60 милиарда кубични километра.

Геоложката служба на Съединените щати казва, че по-голямата част от бурната дейност става на дълбочина около 8 километра, близо до Уест Йелоустоун, Монтана, пише вестник Ню Йорк Поуст.

Земетресенията в този район не са нищо ново. Те могат да бъдат предизвикани от промяна на налягането по линиите на разлом, но също така и от промени в количеството на подземните води или движението на подземните газове и разбира се от движенията на магмата. Йелоустоун има в излишък от всичко това.

Движенията в масивните тектонични плочи, които оформят повърхността на планетата ни, също могат да оказват роля, защото една от тях е точно под Йелоустоун.

Службата на националните паркове в САЩ твърди, че средно Йелоустоун се разклаща ежегодно от между 1000 и 3000 земетресения.

„Това не е непосредствена опасност“, каза вулканологът Гилауме Гилард пред National Geographic. „Всяко проучване е стигнало до заключението, че няма магма, която да е готова да избухне в близко бъдеще.“

Но земетресенията зачестяват, като през миналата година са регистрирани над 2400 само между юни и септември.

„Това е което прави Йелоустоун“, казва Майкъл Поланд, учен, отговарящ за обсерваторията, която наблюдава супер вулкана.

Най-голямото земетресение през миналата година е било с магнитуд 4,4 – сила, която хората биха почувствали, но няма да причини нищо повече от дребни щети по сградите. Досега най-голямото регистрирано земетресение в района на супер вулкана е било с магнитуд 7,3 през 1959 г. Тогава десетки хора в района са починали, главно затрупани от свлачища. Имало е и срутени и повредени сгради.

„Едно от потенциалните обяснения защо тази област е така неспокойна е, че цялата земна кора в района все още се приспособява към голямото земетресение от 1959 г.“, казва Поланд.

„Хората са склонни да се фокусират върху възможността за огромно изригване, което обаче е изключително малко вероятно“, заявява Поланд пред списание Live Science. Според него, истинската заплаха идва от едно евентуално по-традиционно, но все пак силно, земетресение с магнитуд от около 7 степен.

„Когато нещо подобно се случи, то ще разтърси района доста тежко, така че хората трябва да бъдат подготвени за това“, казва Поланд.

Morkadis

Разбира се фактът, че в района на Йелоустоун има супер вулкан, ще продължи да безпокои хората. Голямото изригване се е случило преди 630 000 години и днес националният парк е разположен в огромната калдера останала след него. Пепел и застинала лава от това изригване могат да бъдат намерени почти навсякъде в днешните САЩ. Последното изригване на вулкана се е случило преди около 70 000 години и е било доста по-слабо от първото.

Когато става дума за супер вулкан, все още няма начин да се разбере кога може да се случи изригване. Така че това, което остава на американските учени е непрекъснато да следят поведението на трите линии на разлом, които преминават през парка и да се стремят да разбират все по-добре това което се крие отдолу.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Ако Йелоустоун изригне, ще убие на място 90 000 души

Йелоустоун е на прага на изригване

НАСА с план за 3,5 милиарда долара как да не изригне супервулканът Йелоустоун

Ето кои са 5-те най-смъртоносни вулкани в света

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.