Сталин – безсърдечният диктатор

 

Сталин е безспорно един от най-разпознаваемите диктатори в световен мащаб и един от най-безсърдечните (ако можем да кажем, че има сърдечни диктатори).

През 1879 г. в Грузия в бедното семейство на майка-миячка и баща-обущар се ражда Йосиф Висарионович Джугашвили, който днес всички познаваме като Сталин. В детските си години поради заболяване от дребна шарка той остава с белези по лицето и проблем с лявата ръка, заради което съучениците му го тормозят и му се подиграват.

Изпратен от майка си да се учи за свещеник, той попада на писанията на Карл Маркс и се увлича по социализма, като дори се присъединява към една местна група социалисти. Прекарва много време в подготовка, а по-късно и в участие в Революцията. Организира множество стачки и протести и с дейността си става известен на тайната полиция.

Принуден да премине в нелегалност, той се присъединява към Болшевиките, където и за първи път среща Ленин. Поради безскрупулната си природа и множеството революционни „подвизи“ той е арестуван през 1910 г. и изпратен на заточение в Сибир. Там прекарва няколко години, преди да се присъедини към Руската революция, и се бие, а после помага на Ленин да започне изграждането на новата комунистическа Русия.

Смъртта на Ленин е всъщност и началото на най-безскрупулните действия от страна на Сталин, които го превръщат в един от най-безсърдечните диктатори в историята.

За да се укрепи във властта, Сталин първо отстранява всички привърженици на Ленин, които са с по-меки от неговите убеждения. Първият е Троцки, който е смятан за естествен наследник на Ленин. Първоначално е изпратен в изгнание, а по-късно, в Южна Америка, където успява да избяга, и убит. Смята се, че това е по заповед на Сталин.

В края на 20-те години Сталин заповядва започването на масова индустриализация, за да се настигне Запада и да се прокара социалистическите идеи, а оттам и комунистическата революция. Невъзможните цели, които поставя, водят до заточението и смъртта на много хора, които не успяват да се справят с тях.

Колективизацията, която налага отново със сила е причината за гладната смърт на милиони хора, най-вече в Украйна. Смята се, че около 5 милиона души са умрели от глад. Милиони а и затворените или екзекутирани фермери, които са отказали да участват в колективизацията.

Върхът на терора обаче е може би периодът веднага след смъртта на втората му съпруга- Надежда. Това са годините на Голямата чистка, когато Сталин изпраща в изгнание или екзекутира голяма част от съветския военен и политически елит. Над 3 милиона души са изпратени в лагерите в Сибир, включително и съпругата на най-близкия му съратник Молотов. Близо 750 000 са убитите.

Причините за неговата безскрупулност и безсърдечност са много и могат да се обяснят както с детството му, така и с характера му може би. Това, което обаче го води, е неговата параноя и страхът му да не бъде предаден от най-близките си. Точно поради тази причина и периодично прави чистки, а тайната полиция налага комунизма и сталинизма насилствено върху хората.

Независимо от всичко, казано по-горе, и от очевидните факти, които го сочат като диктатор, Сталин, благодарение на характера си и на способността си да държи хората си в страх, успява не просто да обърне Втората световна война, но и да спомогне за победата на Съюзническите сили в нея.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Morkadis

Защо убили шефа на тайните служби на Сталин

Парадоксът на Сталин

Двойникът на Сталин

Палачът на Сталин убива 50 хиляди души

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.