Стотици ледени топки се появиха на полуостров Ямал

2

Жителите на полуостров Ямал са открили на брега на Обския залив, недалече от селището Нида, стотици почти идеално кръгли ледени топки с диаметър 30–50 см. В администрацията на селото не могли да обяснят техния произход.

„Не сме се сблъсквали досега с това явление – обяснили първоначално от Научния център по изучаване на Арктика – но сред екипа има един представител на коренните народи, който разказва, че понякога, рядко, местните виждат подобни неща.“

В администрацията на село Нида казали, че не могат да обяснят произхода на топките, но местните жители се радват на необичайния дар на природата.

„Забелязаха ги още през уикенда. Местните жители наизлязоха и започнаха да се снимат с тях. Много необичайно явление. Нищо подобно не сме виждали по-рано“, разказват в селищната администрация.

Учените от Арктическия и антарктически научноизследователски институт обаче са успели да разяснят загадката, съобщава Газета.Ru.

3

„Това е рядко природно явление – обяснява говорителят на Арктическия и антарктически научноизследователски институт Сергей Лисенков. – Обикновено първоначално това е първично природно явление – суграшица, киша. След това вече е комбинация от действието на вятъра, очертанията на бреговата линия и температурно-ветровия режим. Това може да бъде толкова оригинална комбинация, че да доведе до образуването на ето такива топки“, разказва той.

Подобно явление било наблюдавано и през декември 2014 година в Санкт Петербург. Тогава ледени топки с диаметър около 10 сантиметра плавали във Финския залив.

През декември 2015 година огромни ледени топки са забелязани и на езерото Мичиган в САЩ. Те се образували във водата, като върху малки късчета лед при вълнението на водата и с помощта на вятъра се насложили нови слоеве.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.