Странният случай на Катрин Хъдсън – игленото момиче

Най-странният случай в дългата история на Нотингамската многопрофилна болница е може би този на Катрин Хъдсън (Кити). Кити е деветият пациент, който е приет в новооткритата болница на 4 август 1783 г. Нейният случай предизвиква много вълнение в медицинската професия и може би малко недоверие.

Кити е родена в село Арнолд в Нотингам през 1765 г. Тя е внучка на г-н Уайт, клисар на църквата Света Богородица в Нотингам. На 6-годишна възраст момиченцето било изпратено да живее с дядо си. За да препечели за семейството, ѝ била поставена задачата да мете около пейките и църковните пътеки на светата обител. Докато работела, всеки път когато намирала остър предмет като карфица или игла, Кити я слагала в устата си, за да не я изгуби.

Малкото момиче приемало това като нещо съвсем естествено, тъй като многократно било виждало майка си да прави така, докато работи с игли. Постепенно обаче Кити започва да се наслаждава на усещането да има остри предмети в устата си. Този необичаен навик бил допълнително насърчаван от местно момиче, което помагало на дядо ѝ в църквата. Просто така, за забавление, тя давала на Кити захарна пръчка, в замяна на това да види устата ѝ, пълна с игли.

Скоро след това нейното занимание се превръща в пристрастяване.

Кити не може нито да яде, нито да пие, нито да спи без карфици или игли в устата си. Докато близките и семейството ѝ се усетят, тя вече била изтъркала зъбите си почти до венците.

Кити започнала да страда от постоянно изтръпване в ръцете и краката, за което лекарите нямали обяснение. Когато най-накрая е приета в болницата, дясната ѝ ръка била възпалена и инфектирана. При преглед лекарите открили две игли под кожата ѝ, малко над китката, като бързо ги отстранили с помощта на клещи. По-нататъшно изследване установило още игли нагоре по ръката ѝ, които също били извадени. Кити трябвало да прекара близо две години в болница, докато накрая бъде изписана. През това време данните показват, че е претърпяла многобройни операции за премахване на игли и карфици не само от краката и ръцете ѝ, но и от други части на тялото ѝ, като и двете ѝ гърди са отстранени.

Докато лежала в болницата, болките на Кити били много силни, а в книжния дневник на лечебното заведение е записано, че на 11 октомври голяма игла за кърпене стърчеше от дясната ѝ гърда, изглежда заседнала в част от млечната жлеза; предполага се, че има още една игла, която е много по-надълбоко под жлезата, в средата на гърдата; тя се оплакваше от силна болка в гърдите след отстраняването на иглата, която след около час стана толкова остра, че момичето се превиваше от гърчове.

Конвулсиите продължават периодично до 1 ноември, когато записите гласят: Иглата (в гърдите ѝ) все още изглежда дълбоко; преди около три дни челюстта ѝ се заключи; има слаб пулс; направен ѝ е разрез през гърдите и е извадена голяма игла, която се придържаше към тенсионалната фасция, покриваща гръдния мускул.

Кити не само има игли и карфици, извлечени от различни части на тялото ѝ, но също започва да ги изхвърля с урината си. Досиетата твърдят, че на 3 и 4 февруари тя се освобождава по този начин от поредните игли. Общото състояние на Кити е описано като слабо и нестабилно. На 11-ти тя повръща игла, а на 14-ти е отстранена друга от гърдите ѝ. На 24 февруари дясната гърда на Кити отново се възпалява и инфекцията продължава няколко дни. До 8 март Кити се оплаква от дълбока заседнала болка в гърдите си.

Лекарите са сигурни, че причината е още една игла, а на 19 март насрочват поредната операция, за да я отстранят. По време на интервенцията, която се провежда на 22-и, иглата била открита, но преминала в гръдния кош на Кити и не можело да се стигне до нея. Установено е, че гръдната ѝ тъкан е толкова заразена, че част от нея е отстранена. Записите за 26 юни сочат: Няколко дни се е оплаквала от болка в гърдите си и го описва, като че ли са били натрупани няколко щифта в гърдите и гръдния мускул, и са разположени между двете ребра.

На сутринта на 30-ти август Кити отново е оперирана и цялата ѝ дясна гърда е отстранена. При изследването е намерена игла в средата на тъканта. Вечерта Кити претърпява кръвоизлив, превръзките се отстраняват и там се открива нов щифт.

Проблемът на Кити Хъдсън продължава да занимава медицинския персонал в многопрофилната болница в Нотингам през останалата част от 1783 г. и през следващата 1784 г. Много други игли и карфици са отстранени или спонтанно са се показвали от различни части на тялото ѝ. Лявата ѝ гърда също е заразена и премахната. Най-накрая Кити е изписана от болницата като напълно „излекувана“ на 27 декември 1784 г. Но нейната история има донякъде изненадващ и сравнително щастлив край.

По някакво съвпадение млад мъж, наречен Годърд, посещава болницата като пациент, който е загубил окото си. Този млад мъж също е от градчето Арнолд и е приятел на Кити от детските години. По-късно Кити коментира, че са се харесвали от деца. Двамата бързо подновяват приятелството си и се влюбват. Годърд се кълне, че ще се ожени за Кити на всяка цена. Така и става.

6 месеца, след като Кити е изписана от болницата, те стават семейство и живеят в Арнолд. Кити ражда 19 деца, само едно от които е дъщеря, която е живяла до 19-годишна възраст. Кити започва работа към Нотингам пост и всекидневно разнася писма от Арнолд до Нотингам. Всеки я е срещал – популярна фигура, носеща голямата си кожена чанта през рамо, с малко боне, с мъжко, тясно и късо жакетче, вълнена фуста, плетени чорапи и здрави обувки.

Morkadis

Съпругът на Кити починал през 1814 г., а малко след това тя се преместила при приятели в Дербишир, където прекарала остатъка от живота си.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Мистерията около картината „Плачещото момче“

Трогателната история на сиамските близначки от Северна Каролина

Мишел Лотито – човекът, който може да изяде всичко

Случаят Кати Кинг – една викторианска мистерия

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.