Суеверията: да чукаме ли на дърво?

суеверие

Вероятно всеки е чукал на дърво, за да „не чуе дявол“, но суеверията, оказва се, са изиграли не последна роля в еволюцията, при това доста положителна. Освен това те продължават да влияят на нашия живот и днес. Може би – за добро.

Съвременното празнуване на Хелоуин подразбира, че участниците трябва да се плашат взаимно на шега. Този празник се корени в оригиналния келтски фестивал на мъртвите, където далеч не е имало място за веселие – хората са оставяли „пир“ за починалите си близки, за да не вредят те на живите.

Шотландските пастири от XVIII век на Хелоуин прекарвали овцете през обръчи от офика, за да ги защитават от пакостите на духовете и от болести.

Вероятно  този ритуал е възникнал вследствие на наблюденията на овце – тези, които ядели плодовете на офиката, били по-здрави от останалите. Плодовете на това растение съдържат сорбинова киселина, която притежава противоинфекциозни свойства.

Лозоходците смятат, че клон във вид на вилица или махало започват да вибрират, ако се премине над подземен поток, но науката още не е намерила обяснение на това явление. Интересно е, че още през XIX век такъв скептик на лозоходството като френския химик Мишел Йожен Шеврьол е смятал, че вибрациите протичат благодарение на умишлени мускулни движения.

През 1980 година немското правителство провело изпитания с участието на 500 лозоходци. Шестима от тях „демонстрирали невероятно високо ниво на успех, който едва ли може да бъде обяснен като случайност“.

В следващите тестове те не успели да потвърдят своите „екстраординарни“ резултати. Уви.

Биологът еволюционист Кевин Фостър е определил суеверията като невярно отъждествяване на причинно-следствените връзки. Фостър не смята „суеверието“ за нещо лошо – не ви е необходимо да мислите за причините и можете да използвате ситуацията в свое благо.

Например шумоленето в тревата може да означава опасност и да е признак на приближаване на хищник, затова за всеки случай е по-добре да напуснете това място, дори звукът да е предизвикан от вятър или към вас да се приближава гладен лъв.

Ще останете живи и ще споделите това суеверие със своите деца, а те ще разкажат на своите – по такъв начин вашите потомци ще бъдат защитени от прокрадващи се в тревите лъвове. Фостър смята, че естественият отбор е покровителствал суеверните.

И в днешно време суеверието може да е достойнство. Немски изследователи през 2010 година са обявили, че колкото по-силно участниците в изследване вярвали в силата на своите заклинания за успех, толкова по-уверени в себе си се чувствали.

Изследването установило също така, че колкото по-уверени се чувствали участниците, толкова по-добре се справяли със задачата, вероятно благодарение на самоефективност (вяра в собствените възможности за постигане на успех в определено дело).

А може би просто разумът е победил суеверията: през 1974 година изследователи от американския щат Джорджия са установили, че умните студенти били по-малко суеверни от своите връстници.

Може би суеверията са присъщи само на някои? През 1940 година американският психолог Бъръс Скинър хранил осем гълъби през определен интервал от време. Между етапите на хранене шест от тях точно повтаряли своето поведение от момента, когато за първи път се появила храната. Скинър сравнил техните действия с „ритуалите за късмет“ при играчите на карти.

Morkadis

Заклинания или ритуали могат да усилят увереността, но всяка „нещастна“ цифра изведнъж може да я унищожи. През 1993 година британски учени заявили, че според резултатите от тригодишно наблюдение на транспортния трафик, в петък, на 13-о число, той е по-малък, отколкото в петък, на шесто число. Необясним останал фактът, че в 13-ия ден броят на жертвите в пътни произшествия се увеличавал с 52% в сравнение с „обикновените“ дни.

Суеверията могат да доведат и до по-страшни последствия: през 2009 година Интерпол е изчислил, че честотата на изнасилвания на южноафрикански жени се увеличили наполовина. Около 50% от жертвите били под 18 години, което се явява резултат от мита за възможността да се излекуваш от ХИВ след полов акт с девственица.

Могат ли суеверия да се раждат от стрес? След войната в Персийския залив през 1991 година израелски психолог открил, че израелците в градовете, попаднали под обстрела на балистични ракети тип „Скъд“, били по-суеверни, отколкото живеещите далече от бойните действия.

През 2008 година американско изследване установило, че участниците скоро осъзнават връзката между несвързани събития, когато ги питали да си спомнят своето състояние след загуба на контрол над себе си.

В някои азиатски региони много семейства планират да се сдобият с дете в „щастливи“ години.

Световната банка, създадена с цел финансова помощ за развиващите се страни, е установила, че виетнамските деца, родени в „щастливи“ години, били по-жизнеспособни и по-добре образовани. Но вероятно причината е, че те се раждат в семейства, които морално и материално са готови за тях.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.