Супер земетресение в Атакама е накарало хората да се крият 1000 години

pixabay.com

Гигантско земетресение, отприщило цунами, е ударило Чили преди 3800 години. То е предизвикало такъв хаос у крайбрежните популации, че е отнело 1000 години на хората да се върна по бреговете, казват учените.

Древното супер земетресение трябва да е имало магнитут от порядъка на 9,5. Било е толкова мощно, че е генерирало цунами, което е заляло стотици метри навътре в сушата на Нова Зеландия, която е чак от другата страна на океана.

Откритието е подкрепено от изменения в земната структура, проби от крайбрежни скали и остатъци от морски организми, отнесени далеч от брега от цунамито, чак до по-високи места навътре в пустинята Атакама в Чили. То свидетелства за деструктивната сила на земетресения, които могат да предизвикат цунами и които са останали незабелязани назад в историята.

„Открихме доказателства от морски седименти и остатъци от морски обитатели, които са си живели тихо и спокойно в морето, преди да бъдат изхвърлени на сушата,“ казва геологът и специалист по цунами Джеймс Гоф от Университета в Нов Южен Уелс в Австралия. „Намерихме ги нависоко и навътре в сушата, така че не може да е било просто буря.“

Изследователският екип, воден от антрополога Диего Салазар от Университета на Чили, е провел няколкогодишно проучване на регион в пустинята Атакама, който е особено уязвим на мегаземетресения, заради разположението на южноамериканските тектонски плочи.

Този феномен и неговата сеизмична активност е довел до най-мощното земетресение в документираната история – земетресението Валдивия от 1960 в южно Чили. Същото напрежение в тектонските плочи е предизвикало и това диоаболично, досега недокументирано земетресение и в северната част на страната.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Вещерските кръгове и други загадки на древната пустиня Намиб (СНИМКИ)

Тайнствената фигура на хуманоид над Теотиуаканската пирамида

Тайнствена мумия на Хуманоида Атакама

Къде се намира единствената българска пустиня

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.