Съперничеството за Луната започна

лунаРусия трябва да започне усвояването на Луната с най-перспективния неин район – Южния полюс. Това се казва в Лунната програма, разработена съвместно от Роскосмос и Руската академия на науките (РАН), съобщи „Известия“ .

Още в първата половина на 21 в. ще се разгърне съперничество на космическите държави за най-привлекателните лунни „парцели“ и за създаването на бъдещите изследователски станции. Местата ще се избират според условията за максимално продължителна осветеност и наличието в близост на залежи от воден лед, се казва още в документа.

Целият процес ще бъде разделен на три етапа: разучаване и кацане, създаването на полигон и строителство на базата.

На лунния полигон ще бъдат разположени станции за наблюдение на Земята, лаборатории за обработката нови космически и медико-биологични средства за подготовката на експедиции на Марс.


Авторите на Лунната програма припомнят, че според договора за Космоса от 1967 г. „космическото пространство, вкл. Луната и други небесни тела, не подлежат на национално присвояване”, но документът съдържа някои указания, според които участниците в космическите програми са длъжни да съхраняват суверенитета над пуснатите в Космоса обекти.

САЩ смятат да национализират района около първото кацане на Аполо 11.

Междувременно на 24 октомври Китай започна първата си двупосочна космическа мисия до Луната, съобщиха властите в Пекин. Това е поредната стъпка в амбициозните планове китайски гражданин да стъпи на повърхността на единствения естествен спътник на Земята.

Безименният и безпилотен космически кораб изведе в космическото пространство капсула, която ще стигне до Луната, ще прекара известно време в орбита около нея и най-накрая ще се върне обратно на земята, гласи съобщение за обществеността на Държавната администрация по наука, технология и промишленост нза националната отбрана /ДАНТПНО/.

Космическата мисия ще продължи осем дена. Капсулата ще се отдалечи най-много на 413 000 км. от Земята по време на престоя си в Космоса. По информация на агенция Синхуа капсулата ще навлезе в атмосферата при завръщането си на нашата планета със скорост от 11,2 км/сек. и ще се приземи в района на Вътрешна Монголия.

В провеждания от военните космически проект има планове за изграждане на постоянна орбитална станция до 2020 г. и евентуално изпращане на човек до Луната. В момента на повърхността на Луната има китайски изследователски роувър. Той пристигна там в края на 2013 г.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още: 

40-ГОДИШНАТА ТАЙНА ЗА ЛУНАТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.