С напредването на възрастта връзките между двете половини на мозъка се засилват

неврони

Процесът на стареене е неизбежна част от живота. В даден период от живота на всеки настъпват промени, засягащи външния вид, носещи трудности, физически и психически,  в редица области, включително в процеса на заучаване на нови неща.

В ново изследване публикувано в списание Human Brain Mapping се показва, че с напредването на възрастта нараства комуникацията между различни региони на мозъка, с цел тези негативни промени, идващи от възрастта, да бъдат компенсирани поне отчасти.

Според изследването, с напредването на възрастта се увеличават двустранните връзки в мозъка между неговите две половини. Това не е ново откритие, но в изследването се отива по-далеч и в неизследвани досега територии. Учените за първи път директно манипулират връзките между двете полукълба на мозъка, като използват техника за стимулиране на мозъка, позната като транскраниална магнитна стимулация (TMS). Тази техника е позволила на екипа да разбере по-добре процеса на взаимодействие между двете полукълба на мозъка.

Въздействието е било осъществено, докато човек е използвал спомените си и е дал възможност на изследователите да разберат дали това е имало положителен или негативен ефект върху възможностите да достигне до тях.

„Изследването ни дава възможност да тестваме някои идеи за това, как мозъкът ни се променя с възрастта. Резултатите ни показват, че здравият мозък на възрастен човек поддържа добри когнитивни функции, като увеличава двустранните връзки между двете си полукълба. Тези връзки се повишават с напредването на възрастта, показва изследването ни“, казва Саймън Дейвис, един от участниците в него.

Учените твърдят, че пациентите с по-силни пътища на бяла материя, които съществуват между двете половини на мозъка, демонстрират по-голяма двустранна комуникация. Това означава, че е възможно мозъците на хората с добре развити пътища между двете половини на мозъка да запазят по-високи нива на функциониране при по-висока възраст. Това изследване е разкрило важна информация за вътрешното функциониране на мозъка, в процеса на неговото стареене.

Става ясно, че с възрастта този прогресивен метод на компенсация се развива. Двустранното общуване между двете полукълба на мозъка, както и добре развитите пътищата между тях, допринасят за доброто функциониране на мозъка с напредването на възрастта.

Това проучване допринася за по-солидно разбиране на биологията на застаряването и показва как мозъкът може да остане здрав през целия живот.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Ходенето е полезно за мозъка по една удивителна причина

10 примера за това как нашият мозък издава тайните ни

Каменният мозък

12 трика, с които нашият собствен мозък ни заблуждава

Някои хора стареят по-бързо от други

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.