Тази необикновена находка на Марс прилича на проход към… какво?

Източник: (NASA/JPL-Caltech/MSSS/NeV-T

„Кюриосити“ засне изключително интересно скално образувание на Марс, което наподобява съвършено изваян проход.

Разбира се, предположенията са всякакви – скривалище на марсианци, „тунел към центъра на планетата“, портал към друга Вселена. Най-вероятно обаче обяснението е доста по-прозаично и става дума за своеобразна фрактура, която спокойно може да се е образувала с помощта на някое и друго марсотресение.

Освен това въпреки че проходът изглежда достатъчно голям, че през него да може да мине спокойно и човек, е напълно възможно той реално да е едва няколко сантиметра. Трудно е да знаем със сигурност от настоящата снимка.

Можете да видите по-голяма и оцветена версия на фотографията тук. Проходът се намира в горната част на композитното изображение (вляво от центъра).

Снимката е направена на 7 май 2022 г. геоложка характеристика, известна като фронтона Грийнхю, от Mast Camera на борда на „Кюриосити“.

Предполагаме, че рано или късно ще се намери категорично обяснение за този проход. Междувременно можем да се позабавляваме, като спекулираме на воля.

източник: obekti.bg

Вижте още:

Лагуна Калиенте – токсичното езеро, което може да ни каже има ли живот на Марс

Мистерията на марсианските свлачища

Мъск вещае край на човечеството, зове за колонизация на Марс

Теорията от Викторианската епоха, според която Марс някога е била населена от напреднала цивилизация

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.