Тази планета поглъща светлината

Снимката е илюстративна

WASP-104b е свръхгореща плане в съзвездието Лъв, която често е наричана „горещият Юпитер“ заради специфичните си температурни особености. Сега обаче се оказва, че тя се отличава с още едно нещо – а именно, поглъща светлината от най-близката до нея звезда. До това заключение достигнаха британски учени, които са проучвали нейните свойства и състав.

Знаем, че подобните на Юпитер планети се нагряват изключително много от намиращите се в близост до тях звезди и вследствие на това могат да погълнат приблизитлено 40-50 процента от светлината им. WASP-104b обаче е значително по-интересна, тъй като тя абсорбира цели 98 процента от жълтото слънцеподобно джудже, разположено на 466 светлинни години от нас. Спокойно можем да я наречем свръхтъмна.

WASP-104b поглъща видимото излъчване благодарение на плътната си, напомняща мъгла, атмосфера. Учени от университета Кийл в Нюкасъл смятат, че практически цялостното поглъщане на светлината е обусловено от голямото съдържание на натрий и калий.

Доскоро титлата на „най-тъмна“ планета принадлежеше на TrES-2b – тъмния газов гигант в съзвездието Дракон, който отразява едва 0,1 процента от светлината от най-близката до него звезда. Но учените са на мнение, че WASP-104b не е изследвана подробно и поглъща почти 100 процента от видимата светлина.

източник: obekti.bg

Вижте още:

Учени са озадачени от чудовищно голяма галактика, която внезапно „угасва“

Всички планети могат да се поберат между Земята и Луната

Какво става ако формата на Вселената е извита?

Червеивите дупки хвърлят сенки в космоса

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.