Тайнственото село на Лилипутите в Иран не дава покой на учените (ВИДЕО)

Хората са се заселили тук преди около три хиляди години и живеят и до днес. Колоритното и тайнствено селище на лилипутите в Иран привлича археолози, историци, генетици и туристи.

Погребана тайна

Група древни сгради са били открити край село Махуник през 1940 година. Ниските изкуствени пещери, само отдалеч наподобяващи на къщи, са били покрити с пясък върху покривите. Такова естествено хранилище спасявало вещите на древните хора от разрушителното влияние на времето.

Археолозите са прекарали осем години в разчистване  и проучване на района. Намерени са стотици исторически ценни артефакти – инструменти, предмети от бита, бижута. Но повечето били изненадани от  самите постройки.

* глинени стени без рамка;
* докато материалът е суров, рафтовете и нишите се издълбават отвътре;
* таванът е покрит с клони и слама и след това е намазан отвън с една и съща глина;
* няма прозорци, само тясна врата. Някъде се срещат къщи с прозорци, но това са по-късни сгради.

Размерът на такова жилище поразява – площ от около десет квадратни метра, височината на тавана рядко достига 140 см. Вратата е толкова тясна, че трябва да влезете настрани и сгънати на две. Вътре можете само да седите само – прави просто няма как. Затова тайнственото откритие се нарича селото на Лилипутите. Мнозина вярват, че някога тук са живели особени хора.

Някои къщи са запазили обикновени глинени огнища. Няма мебели – древните хора са се хранили и спели на пода.

Стените са черни от сажди, а от тавана висят „музейни“ прибори – местните жители са организирали място за привличане на туристи. Инструментите, оръжията и приборите са стари, но със сигурност не са на хиляди години.

Истина или мит

Мненията на учените относно причините за размера на къщите са разделени. Преди се е считало,     че наистина тук са живели джуджета.
Според груби изчисления техният ръст е бил малко над един метър. Неразвитостта се обяснява с чести близкородствени връзки, тежки условия на живот и изключително лошо хранене.

Известно е, че древните хора определено са били по-ниски от съвременните. Въпреки това, скептичните археолози твърдят, че не са били чак толкова по-ниски.

Миниатюрните строежи в селото на Лилипутите се обяснява по друг начин:

* високите глинени стени без рамка ще се срутят под собствената си тежест, а по различен начин тогавашните хора не са умеели;
* в една такава малка къща само се е спяло – целия ден хората от селото са прекарвали в  тежък труд;
* стоенето вътре не е било необходимо, а голямата къща е по-трудна за отопление;
* високите сгради могат да се видят отдалеч, а малките пещери се сливат с пейзажа, без да привличат врагове.

Цивилизацията донесла в Махуник ориз, много зеленчуци, пиле, медицина – хората станали по-високи и по-слаби в сравнение с набитите им предци.

Но за да докаже, че лилипути някога наистина са живели в селото, досега никой не може. А също така и да опровергае това предположение.

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Най-веселото гробище в света се намира в Румъния (СНИМКИ)

Кулдара – селото, изоставено за една нощ

В село Черни Вит погребват починалите в дворовете си

Чашата на великаните – загадката в село Розовец

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.