Там, където разчленяват албиносите и ги правят на амулети

5

Бялата кожа на албиносите там е тяхното най-голямо проклятие. Те живеят в постоянен страх за живота си, подложени са на преследване, заради вярване, че светлата им кожа е източник на магическа сила, от която може да се печели. Затова и ги убиват – за да правят от тях амулети. Това вярване е разпространено най-вече в Източна Африка, а истински лов на албиноси има в Танзания.

На сцената Сиксмънд Мдека се казва Рас Сикс. Той е успешен реге певец в родината си в Танзания, но въпреки славата му той е преследван от друго име – Жълтият човек от Източна Африка, разказва Би Би Си (BBC).

Мдека има албинизъм – кожата, косата и очите му нямат меланин, пигментът, който дава на кожата цвят и помага да се предпази от ултравиолетовата светлина. Това е генетично разстройство, наследено от родители, които носят повреден ген, който не позволява на кожата да прави меланин.

6

Танзания има тъмна връзка с албинизма.

Вещерите са хващали онези, които страдат от албинизъм, разчленявали са ги, а частите на тялото им са ги слагали в отвара, за да донесат късмет и богатство.

В палачи на албиносите се превръщат или наемни убийци, или членовете на семействата им, които буквално ги продавали. Частите на телата им пък достигали до 75 000 долара.

Според ООН около 80 души с албинизъм в Танзания са били убити от 2000 г. насам.

7

Но тези брутални атаки не са най-голямата заплаха за хората с албинизъм в Африка. Те са изправени пред бавна смърт заради заболяване, известно като „мълчалив убиец“.

И виновникът тук е ултравиолетовото излъчване, което е през цялото време, а не само на плажа.

„Колкото по-близо до екватора сте, толкова по-силно е слънцето, толкова по-силни са лъчите, толкова повече риск от рак на кожата“, казват дерматолозите.

Повече от 90% от хората с албинизъм в Африка умират, преди да достигнат 40-годишна възраст.

8

Morkadis

На толкова е Мдека сега. И казва, че часовникът отброява живота му. Миналият септември той се подлага на операция за премахване на меланома близо до лявото му ухо. „Слънцето е нашият враг номер едно“, казва той.

Но в сянката на най-високата планина в Африка има опит да се даде живот на хора като Мдека.

Повечето слънцезащитни продукти в Африка се внасят или даряват. Почти изцяло черното население на континента има по-малка нужда от защита, защото тъмната кожа не гори толкова бързо.

Слънцезащитната промишленост в Танзания обаче се разраства, за да защити населението си от албиноси, които там са повече, отколкото в повечето други части на континента.

Въпреки че не са провеждани широкообхватни проучвания, общо взето се смята, че

един от 1400 души има албинизъм в Танзания,

докато в повечето други части на Африка се среща при един на всеки 5 000 до 15 000 души.

С население от около 50 милиона души това прави албинизма основен проблем за общественото здраве в Танзания. В Европа и Северна Америка, за сравнение, албинизмът се оценява, че засяга между един на 17 000 и един на 20 000 от населението.

инфо: vesti.bg

Вижте още: 

НЕПОЗНАТИ ФАКТИ ЗА АЛБИНИЗМА

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.