Телескопът „Хъбъл“ показва, че „нещо странно“ се случва с Вселената

Източник: pixabay.com

Учените от НАСА са озадачени от данните, получени от телескопа „Хъбъл“. Според тези данни с нашата Вселена се случва „нещо странно“, пише Express.

През последните 30 години астрономите са използвали космическия телескоп „Хъбъл“, за да изследват най-отдалечените кътчета на нашата Вселена. Сега, след анализ на данните, получени от телескопа, учените са стигнали до зашеметяващото заключение, че „нещо странно“ се случва с нашата Вселена. Телескопът, започнал работа през 1990 г., е помогнал на астрономите да идентифицират 40 пространствени и времеви „маркера“, които измерват скоростта на разширяване на Вселената.

Но ето че учените от НАСА са открили несъответствие между сегашната скорост на разширяване и скоростта непосредствено след Големия взрив, случил се преди 13,8 милиарда години.

Опитите да се оцени скоростта на разширяване на Вселената започват още през 20-те години на миналия век с измервания на астрономите Едуин Хъбъл и Жорж Льометр, отбелязват от НАСА. Това е довело до откриването през 1998 г. на тъмната енергия – загадъчна отблъскваща сила, която ускорява разширяването на Вселената.

През последните няколко години благодарение на данните от „Хъбъл“ и други телескопи астрономите са открили още един интересен момент, а именно несъответствие между скоростта на разширение, наблюдавана в близката Вселена, и данните от наблюдения, отнасящи се към периода непосредствено след Големия взрив, които предсказват различна скорост на разширение.

Причината за това несъответствие остава загадка. Данните, получени от „Хъбъл“ и обхващащи най-различни космически обекти, които служат като маркери за разстояние, подкрепят хипотезата, че се случва нещо странно.

С помощта на по-точните данни от „Хъбъл“ астрономите са успели да установят, че Вселената се разширява много по-бързо, отколкото се смяташе първоначално. Учените от НАСА по-рано предсказваха, че Вселената трябва да се разширява със скорост от около 67,5 километра в секунда на мегапарсек с допустима грешка от 1,3%. Но новите наблюдения сочат, че скоростта на разширяване е 73 километра в секунда на мегапарсек.

Въз основа на тези изчисления учените прогнозират, че размерът на Вселената ще се удвои през следващите 10 милиарда години. Екипи от експерти продължават да дешифрират данните от „Хъбъл“, за да разгадаят тайните на Вселената.

Сега учените трябва да разгадаят тази мистерия, а космическият телескоп „Джеймс Уеб“, който наскоро беше изстрелян в Космоса и е готов да изпрати първите партиди данни от наблюдения на Земята, ще им помогне в това. Този нов телескоп ще позволи на учените да намерят нови маркери за разстояние, които са още по-далеч от Земята, и да ги разгледат с по-добра разделителна способност.

„Очаквам с нетърпение данните, които ще получим през първата година на телескопа „Уеб“, казва Хайди Хамел, специалист по интердисциплинарни изследвания и наблюдение на процесите в Слънчевата система.

„Телескопът „Уеб“ е в състояние да улавя много слаби отражения от далечни галактики, но моят екип ще разглежда процеси, които се случват много по-близо до Земята. Те ще използват телескопа Уеб, за да разкрият мистериите, които са толкова много в нашата Слънчева система“, допълва ученият.

Припомняме, че друг екип учени наскоро откри, че Вселената може да спре да се разширява „удивително бързо“ и да започне да се свива.

източник: actualno.com

Вижте още:

Morkadis

Впечатляващи снимки показват турбулентното раждане на гигантска планета

Тази звездна система е дом на ключова съставка за извънземния живот

Мистериозни невидими стени може да са открити в космоса

Защо в Космоса е тъмно?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.