Това живее в устата ви

2

Steve Gschmeissner е необичаен фотограф. Повечето му колеги правят невероятни снимки на големите неща – от впечатляващите диви животни, през страховити вулканични изригвания до панорами на други светове. Но този британски документалист е експерт по електронна микроскопия – техника, която позволява на всеки, който я владее, да заснема много, много малките неща.

Той решил да обърне сканиращия електронен микроскоп към себе си, за да покаже бактериалните екосистеми, които обитават собствената му уста, пише nauka.bg. Изображенията са изкуствено оцветени, а обектите са увеличени до 10 000 пъти. Всички бактерии на снимките могат да бъдат открити по зъбите, езика, бузите и слюнните ви жлези.

4

Средно около 100 до 200 различни бактериални вида щастливо си живеят по вашите зъби, като много от тях изобщо не са опасни – някои дори подпомагат смилането на храната, която поемате.

Познати са 700 различни бактериални щама, които се чувстват много добре в устата ни, а само няколко от тях, включително Streptococcus mutans и Porphyromonas gingivalis, създават проблеми. Тези две гадинки причиняват съответно кариес и сериозни заболявания на венците.

5

инфо: nauka.bg

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

loading...

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.