Това са най-кървавите империи в човешката история

хитлер

Първа е Германската империя (1933-1945 г.) или т. нар. Трети райх. Националната социалистическа партия превърна Германия и голяма част от Европа в фашистка тоталитарна държава, отговорна за Втората световна война  и унищожаването на над 11 милиона души в концентрационни лагери – около 6 милиона евреи, милиони военнопленици (предимно руснаци), различни малцинствени групи и опоненти на режима.

Използвайки тактиката „разделяй и владей”, нацистите създават 20 000 концентрационни лагера, където избиват хора на расова, религиозна, политическа и икономическа основа. До 1941 г. до 6000 затворници на ден биват убивани в газовите камери в Аушвиц. Германски лекари извършвали смъртоносни експерименти с хора в лагерите. Затворниците били потапяни в ледените води за 5 часа, докато замръзнат до смърт, инжектирани с туберкулоза и малария, стерилизирани и подлагани на експериментални трансплантации на нерви и крайници без упойка. Разбира се, да не забравяме и милионите избити във Втората световна война. Според разсекретени през тази година данни само жертвите дадени от СССР в конфликта са повече от 52 милиона души.

Втора, а може би първа, като брой на жертвите, е Британската империя. Тя е отговорна за смъртта на около 150 милиона души в Азия, Африка и Европа. Британските империалисти заграбват ресурсите на Индия и пълнят хранителните си запаси с ориз и  зърно от своята най-голяма колония. Те също така драстично увеличавата данъчното облагане на реколтата, което предизвиква повсеместен глад в Индия, който убива около 29 милиона души. Без никаква подкрепа от империята, гладуващите индийци били принудени да ядат трева и човешка плът, за да оцелеят. В началото на XX век, по времето на Втората бурска война, между въстаналите холандски фермери и империята в днешна Южна Африка, Великобритания въвежда използването на концентрационни лагери.  10% от цялото бурско население са били убити в тях, включително 22 000 деца, които са гладували или бити до смърт. Едно от най-безмилостните завоевания на англичаните обаче става през 1800 г., когато британски колонисти унищожават местното население на Тасмания. Те принуждавали аборигенските съпруги да носят главите на мъртвите си мъже като огърлици.

Ужасяващи практики като използване на деца войници и рязане на крака и ръце, които днес масово се използват в гражданските войни в Африка, не са местно изобретение. Те са въведени от Белгийска империя (1885 – 1962 г.). Крал Леополд II от Белгия купува и колонизира Конго, поробвайки народа и  брутално експлоатирайки страната за да си осигури доставки на каучук и слонова кост. Около 10 милиона души умират само за 50 години. Използвайки ужасяваща армия, наречена „Народна сила” (Force Publique), Леополд кара селяните да работят до смърт, за да постигне бърза печалба. Тези, които не успяват да изпълнят своите квоти за събиране на ресурси, биват разстрелвани, отвличани или им режат крайниците за назидание на другите. Колонистите също систематично насилвали сексуално конгоански жени. Може спокойно да се каже, че колониалните политики на Белгия са допринесли за геноцида в Руанда през 90-те години. По времето на колониалното им управление белгийците класифицират групата Хуту като расово по-нисша от съседите си – Тутси. Това предизвика огромни етнически напрежения между двете общности, които доведоха до смъртта на 800 000 тутси в края на XX век. Те бяха избити от Хуту.

Френската империя (1534 – 1980 г.) причинява смъртта на около 10 милиона души в Африка, Европа, Северна и Южна Америка и Азия. Един от най-жестоките инциденти се случва при управлението на Наполеон във френската колония на Хаити. Гладуващите роби били принудени да събират захарна тръстика от острова, докато носят калаени намордници, за да не ядат от нея. Тези, които не се подчинявали на френските колонисти, били бавно печени на големи огнища за назидание или напълвани с барут и взривявани на парчета. Други са били разкъсвани от кучета в импровизирани амфитеатри, за да всяват ужас в останалите роби. Близо  100 000 хаитяни били избити в трюмовете на кораби напълнени със серен диоксид извлечен от вулканичните седименти на острова. Наполеон е искал да прочисти, колкото се може повече от местното чернокожо население и да го замести с по-едри и здрави роби от Африка.

Японската империя(1868-1945 г.) Само японският военен режим убива около 8 милиона души, в стремежа си да създаде върховната азиатска държава. През декември 1937 г. японската имперска армия нахлува в столицата на Китай, Нанкин и избива между 300 000 и 600 000 цивилни граждани. Около 80 000 жени на възраст между 70 и 8 години са отвлечени и изнасилвани от групи японски войници. След това били намушвани с щикове, за да не могат да свидетелстват. Генералите насърчавали младите японски войници да причиняват колкото се може повече болка на своите пленници – жертвите са заливани с бензин и след това са изгаряни живи. Японският таен център за биохимични войни, с кодово название „Отдел 731“, убива поне 3 000 души в жестоки експерименти. Затворниците били оперирани без упойка, затваряни в камери с високо налягане, замразявани, заразявани със смъртоносни болести, тровени и т.н.

Монголската империя (1206-1368 г.) избива около 11% от населението на света – или 40 милиона души по онова време, завладявайки почти една четвърт от земната повърхност. Големи крепости, като Самарканд, били сривани със земята в рамките на седмица. Жестоките воини наказвали бунтовниците, като наливали разтопено сребро в очите им. Те също така въвели и методите на биологичната война, като мятали с катапулт мъртви тела на починали от чума, през стените на обсадените градове.

Португалската империя (1415 – 1999 г.) се стреми да разпространи католицизма по света и да се възползва от ресурсите на завладените държави. Тя разпростира владенията си в Южна Америка, Африка и Азия. Повече от 5 милиона души загиват заради нейната завоевателна политика. Счита се, че тя започва трансатлантическата търговия с роби. Португалия насилствено е изселила 4,5 млн. души от Африка – почти два пъти повече от всяка друга колониална сила. Повечето от тях са били малтретирани, а непокорните роби са бити до смърт с камшици, заливани с горещ восък или изнасилвани. В Индия, Португалия създава „Инквизицията Гоа”, с която хиндуистите се изгарят на клада или се сваряват живи във врящо олио. През XX век Португалия е изправена пред международен натиск да освободи африканските си колонии, но отказва да го направи, и през 70-те години на миналия век наказва жестоко активистите за независимост.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Абсурдните хобита на диктаторите

Добрите неща, направени от най-зловещите диктатори

Странностите на диктаторите

Как ще се разпространи радиоактивният облак, ако Северна Корея извърши ядрен взрив?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.