Топ 10 на най-популярните конспиративни теории в Русия

конспирация

Екип от историци секретно пренаписва руската история, САЩ тайно садят вредни посеви в Украйна, гей-лобисти съсипват руския морал, а Земята е плоска. Вижте кои са 10-те най-популярни конспиративни теории в руските медии:

Конспиративните теории все повече завладяват руските медии. До този извод стига проучване на компанията за медиен мониторинг „Медиалогия“. От анализа, в рамките на който са били изследвани 43 000 медийни компании – телевизионни канали, радиа, новинарски сайтове, печатни издания – става ясно, че най-популярните конспиративни теории присъстват днес до 9 пъти по-често, отколкото през 2011 година. Ето кои са 10-те най-популярни теории на заговора в руските медии:

1. Историци заговорничат срещу Русия

Най-популярната конспиративна теория в руските медии гласи, че група от историци се опитват да фалшифицират историята на страната. Според изследването на „Ведомости“ и „Медиалогия“, в периода 2011-2017 тази теория се споменава 15 730 пъти. Дори водещи политици, сред които президентът Владимир Путин и министърът на културата Владимир Медински, говорят за тези „мними историци“. Изследването показва още, че тази конспиративна теория става особено популярна по време на атаките срещу филма „Матилда“, в който се разказва за последния руски цар. Тя влиза в синхрон и с разгорещените дебати около 100-годишнината от Октомврийската революция и убийството на последното императорско семейство.

2. Тайно министерство управлява света

Твърдението, че човечеството се намира под контрола на „тайно министерство“, се разпространява и като теория за „Новия световен ред“. Тази теория съдържа много други брънки, свързани например с милиардера Джордж Сорос и семейство Ротшилд. Само през 2017-а теорията за „тайното министерство“ е спомената 1 365 пъти – шест пъти повече, отколкото през 2011-а.

3. СПИН няма

По време на Студената война в Съветския съюз се говореше, че Синдромът на придобитата имунна недостатъчност е резултат от експерименти на американците. Днес конспиратори твърдят, че СПИН всъщност няма. Това твърдение звучи изключително нелепо на фона на големия брой ХИВ-позитивни в Русия.

4. Крие се, че генно модифицираните храни са опасни

За пръв път тази конспиративна теория излезе на бял свят по руската държавна телевизия. В едно нейно предаване се твърдеше, че САЩ купуват земя в Украйна, където ще се засяват вредни генно модифицирани култури. А това щяло да доведе до глад. През миналата година конспиративната теория, свързана с ГМО, е била спомената 1 351 пъти – десет пъти повече, отколкото през 2011.

5. Извънземни тайно ни контролират

Между 2011-а и 2017 година странното твърдение, че влечуги и извънземни контролират света, се среща 18 102 пъти. През 2013-а една руска кандидат-кметица вдигна шум с изказването си, че пришълци от друга планета живеят в планински регион в южна Русия. Там извънземните били избили древна славянска цивилизация.

6. Американците не са кацали на Луната

Конспиративната теория, че космическият кораб „Аполо 11“ никога не е кацал на Луната, е популярна не само в Русия. Изследването на независимия руски вестник „Ведомости“ и компанията за медиен мониторинг „Медиалогия“ показва, че за периода 2011-2017 тя се споменава 6 608 пъти в руските медии. Впрочем, това мирогледно съждение влиза в идеален синхрон с цялостната антиамериканска пропаганда на Кремъл.

Morkadis

7. Крие се, че ваксините са опасни

Вълната от недоверие към ваксините се надигна преди около 20 години – при това в световен мащаб. Почитателите на конспиративните теории твърдят, че отрицателното им въздействие върху човешкото здраве нарочно се укрива. Според тази заговорническа теория, ваксините всъщност са биологична атака. И този възглед съвпада с духа на кремълската държавна пропаганда.

8. Гей-лобисти съсипват руския морал

Труден е животът на хората с различна сексуална ориентация в Русия. В тази страна има дори закон, който забранява разпространяването на „пропаганда на нетрадиционните сексуални отношения“. Тъй че конспиративната теория под номер 8 не бива да ви изненадва. Според нея гей лобисти (подобно на групата историци, споменати по-горе) целят да дестабилизират руското общество. Това твърдение се среща в официалния орган на руската държавна пропаганда „Спутник“, както и по телевизионния канал РЕН ТВ.

9. Земята е плоска

Конспиративните теории си имат и доайен: „Земята е плоска!“. Колкото и да е непонятно, популярността на този възглед продължава да расте. Наградата за най-добра образователна програма в Русия за 2017-а спечели авторът на телевизионно предаване, в което се твърдеше именно това: „Земята е плоска!“.

10. Масоните управляват света

Теорията за господството на тайно масонско общество се среща често и другаде по света. Нейните привърженици вярват, че в дъното на многобройни заговори, преврати и революции от последните столетия стоят именно масоните. През 2017 година тази конспиративна теория е била спомената в руските медии шест пъти повече, отколкото през 2011-а.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Лунната конспирация

5 теории на конспирацията

Теория на конспирацията! Нибиру ще убие Земята, катастрофата е неизбежна

Конспирация: Опитват се да намалят населението на Земята с глад и пандемии

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.