Убийствата на Осейдж – най-кървавата саморазправа в американската история

2

Една от най-големите мистерии в историята е свързана с убийствата на индианското племе Осейдж. Те са убивани един след друг и макар да се предполага, че е заради пари, до категорично разплитане на случая така и не се стигне.

В началото на миналия век членовете на племето забогатяват заради открито петролно находище на техните земи. Това обаче се превръща в истинско проклятие, защото само няколко години по-късно започват едни от най-масовите клатена в историята на САЩ.

Индианците от племето Осейдж обитавали земи в щата Оклахома, след като били прогонени от резервата им в Канзас. Те искали да открият единствено покой, за да продължат със стария си начин на живот, но това не се случило, защото в имотите им се откриват големи залежи на петрол.

Те успяват да придобият правата върху петрола и за нула време се превръщат в едни най-големите за времето си магнати. Живеели в просторни къщи, изоставили традиционните облекла за времето си и разполагали с бели слуги.

Техният късмет обаче не се понравил на някого и не след дълго благословията за индианците се превръща в кърваво проклятие. Цялото племе се избити един по един, а първата жертва е Анна Бъркхарт, която е открита простреляна в тила.

3

Само дни по-късно е открито тялото и на неин братовчед. Серията продължава с Рита Бъркхарт, която е била отровена заедно с цялото си семейство.

Понеже огромното богатство на индианците е привлякло вниманието на не един и двама престъпници, заподозрените са много. Местните шерифи изпращат т.нар. покровители, които трябвало да пазят членовете на племето и да са до тях дори и в банята.

Поставените лица обаче бързо започнали да изнудват членовете на племето да сключват сделки с определени банки и магазина, за да спечелят нещо. От такива сделки се печелили около 8 милиона долара.

Но заради Законът за защита на коренното население в САЩ, белите покровители не получават нито цент от тези пари. Някои от тях започнали да изнудват индианците да ги впишат като наследници в завещанията си, а други се оженили за индианки, за да стигнат до парите по-бързо.

В крайна сметка обаче идеята за охранителни на племето не дава положителни резултати, а поголовната смърт на индианците продължава.

Детективите, в чиито ръце е попадал случаят, били сполетявани от същата съдба. Служител, притежавал важна информация по разследването, е хвърлен пред движещ се влак, а заможният собственик на нефт Барни Макбрайд е открит мъртъв – гол, пребит и намушкан над 20 пъти, след като тъкмо се бил запътил да предава случая за убийствата в региона на федералните.

Броят на жертвите расте, а мерки от местните власти не се предприемат. Затова оцелелите от племето Осейдж търсят помощ от ФБР. Новият директор тогава Джей Едгар Хувър се заема със случая и назнача опитния за времето си следовател Том Уайт.

Уайт събира екип, който работи под прикритие, и успява да постигне голям напредък. За убийствата на семейство Бъркхарт са заловени група от бели, а когато събраните доказателства попадат в ръцете на Хувър, той изненадващо обявява край на разследването.

Morkadis

Убийствата на Осейдж са изпратени в отдела по забравени досиета и разследването е прекратено. Така десетки убийства остават ненаказани, а историята се превръща в най-кървавата конспирация в САЩ.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.